ИНДУСТРИЯТА ПЪРВА ПО ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА

индустрия
контакти

Производителност на труда. През второто  тримесечие на тази година заетите лица в икономиката са 3 395,6 хиляди, сочат данните на НСИ. Общият брой отработени часове е 1 417,7 милиона. В сравнение с второто тримесечие на2011 г. броят на заетите лица е намалял с 2,8%, като са отработени с 2,7% по-малко човекочасове.

БВП на един зает се увеличава с 3,8% през второто тримесечие в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Структурата на заетостта по икономически дейности през второто тримесечие на 2011 и2012 г. показва увеличение на относителния дял на заетите в сектора на услугите.

На едно заето лице се падат 5 597,5 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 13,4 лв. БВП за един отработен час.

Производителност на труда

Брутната добавена стойност средно на един зает през второто тримесечие на2012 г. реално се увеличава с 3,3% и съответно с 3,2% за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година.

По предварителни данни за второто тримесечие на 2012 г. равнището на производителност на труда е най-високо в индустриалния сектор – 6 220,3 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 15,3 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 4 867,2 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 11,4 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – 1 278,4 лв. БДС на един зает и 3,2 лв. за един отработен човекочас.

Производителност на трудаПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук