Индустриална живопис влиза в изложбената зала на Галерия „Петко Чурчулиев“

Изложба на платна с индустриална живопис, част от програмата за празника на Димитровград, ще бъде открита на 30 август, понеделник от 17,30 часа, информират организаторите. Мястото е Художествена галерия „Петко Чурчулиев“, авторът – известната българска художничка Мария Столарова, майстор на индустриалния пейзаж.

Тя е родена на 1 октомври 1925 г. във Варна. Завършва специалност „Живопис“ в Националната художествена академия, в класа на проф. Дечко Узунов. Живяла е в Димитровград, където през 1962 г. открива и първата си самостоятелна изложба.

В творчеството си Мария Столарова акцентира на изчистения и стилизиран тип индустриален пейзаж. Важно е да се отбележи, че поема в тази посока, още в началото на 60-те години – един от първите ни художници, които рисуват индустриални сюжети с нова, различна  интерпретация.  Посветила  голямата  част  от  творчеството  си  на промишлените и технически съоръжения, художничката има сериозен принос за родния индустриален пейзаж. Но, освен в това направление, работи и в жанровете портрет и натюрморт.

В изложбата, организирана съвместно със семейството на Мария Столарова ще представим нейни произведения от фонда на ХГ „Петко Чурчулиев“ и картини от личния архив на авторката. През миналата 2020 г. се навършиха 95 години от рождението на художничката, уточняват от галерия „Петко Чурчулиев“.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук