Инвеститор кани село на обсъждане за рециклираща площадка, не идва

Събрание в Бряст, все пак, имаше. Хората до един – срещу планираното депо

Покана за разясняване на подробности по инвестиционното си намерение „Обособяване на площадка за извършване на дейности по рециклиране на пластмаса“, към жителите на димитровградското село Бряст, отправи „Органик Ленд“ ООД – Стара Загора. В него се посочва, че то обхваща територията на Бряст, Здравец и Длъгнево – под стената на язовир „Здравец“.

Срещата трябваше да се състои този следобед, но представители на дружеството не дойдоха, като преди това се обадили да информират.

Събрание в селото обаче имаше. Всички в него бяха против изграждането на подобно депо. Някои от тях изразиха учудване, че инвеститорът е отложил срещата и недоволство, че не присъства поне кметският наместник Латка Латева.

Събранието откри Желязко Костадинов, който каза накратко за инвестиционното намерение. То обхваща 22 дка от землището на Бряст, като е предвидено рециклиране на 75 тона отпадък на денонощие, предвидено е да се използва и вода. Миналата година инвеститорът каза, че ще докарва вода с цистерни, но още февруари месец дойде багер и прокара трасе за вода от водопровода за Длъгнево. Голямата въпросителна е кой го разреши, каза в началото Костадинов.

Обяснява се, че отпадъкът ще идва и ще се съхранява на чакълирана площадка, ще се сортира ръчно и ще отива за последваща обработка. Тя ще се намира зад язовирната стена, където е дере, на 1 км от Здравец и на 1.5 км от Бряст. При изпускане на язовира или порои, водата през дерето ще отива в намиращата се на 3 км река Меричлерска, която е се намира в защитена местност по „Натура 2000“. Не е взето и под внимание, че водоизточникът за трите села е на около километър. Въпреки това, от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ решили, че няма необходимост да се прави Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Доколкото разбираме, плюс ще има за европейците, на които ще вземаме отпадъците, заяви Диян Дяков.

Костадинов поясни, че още през юли миналата година кметството в Бряст информира РИОСВ, че в изтеклия 14-дневен срок, няма постъпили становища, възражения, мнения. Побърза да подчертае обаче, че никой в селото не е знаел за такова нещо.

Недялка Цветкова обясни, че е имало скорошен разговор в РИОСВ и оттам казали, че са били подведени, например, не знаели, че има язовир. Идвали ли са въобще на проверка?, чу се основателен въпрос от аудиторията.

Регистриран производител на био продукция съм и плащам лиценз, както много други хора в околността. Ако се реализира площадката, лицензът ми ще бъде отнет. Кой тогава ще ми купи продукцията?, риторично попита Даяна Димитрова. Такива съоръжения трябва да са поне на 3 км, а това ще е на 1 км, продължи тя.

Трябва да се потърси отговорност на кметския наместник Латка Латева, защото 14 дни е мълчала. Възможно е в момента да не е тук, защото не може да гледа хората в очите. Ако е така, редно е да поискате оставката й, обърна се към хората общинският съветник Стоянка Йовова.

Всички заедно трябва да се противопоставим, продължи общинският съветник Пламен Панев, който е и от Бряст. Още през февруари месец, когато хората от околните села събираха подписка против площадката, зададох въпрос към кмета на Димитровград Иво Димов. Той беше категоричен, че докато има и един против, няма да позволи реализацията. Обяви още, че е изпратил писмо до РИОСВ, във връзка с отказа да бъде извършен ОВОС, продължи Панев. Потърсен за коментар преди дни, градоначалникът каза, че няма никаква промяна от това, което е завил последно.

Присъстващите на събранието бяха категорични, че няма да бъдат заблудени с приказки за нови работни места. Те създадоха Инициативен комитет, към който ще включат и жители на кв. „Марийно“, които по думите им, също ще бъдат засегнати. Освен риск от замърсяването на водите, посочиха още причини, за да отхвърлят инвестиционното намерение. Ако се реализира, ще преминават десетки камиони, но пътищата са непригодни. Опасенията са още, че ветровете ще разнасят пластмаса по селскостопанските блокове, която ще влезе в почвата. Не на последно място, никой няма да иска да си купи къща в Бряст или в околни села, което ще засили процеса на обезлюдавяне.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук