Имотът си остава най-сигурна инвестиция

Познавачите на имотния пазар са категорични, че инфлацията ще бъде движеща в следващите месеци. Това ще доведе основно до три неща – обезценяване на парите, оттам – повишаване на интереса за инвестиции в недвижима собственост и стимул за строителството. То, предполагаемо, ще е с по-високи цени, тъй като разходите се увеличават с поскъпване на материалите, а то няма основания да не продължи. Процесът, като инерция, ще се отрази и на цените на старото строителство, предричат брокери.

Старото или ново строителство е по-предпочитано? При отговора на въпроса трябва да правим разлики дали става дума за по-големи или по-малки градове. В София и други големи градове, например, започват да се появяват много нови имоти. За разлика от малките, където предлагането на такива жилища е до голяма степен ограничено. Това обаче не е от кой знае какво значение за цените, тъй като миграцията също не е за подценяване. Преди тя бе от малките към големите градове, но покрай пандемията, се забелязва обратна тенденция, насочена дори към селата, където имотите и парцелите също поскъпват.

До развитието на процеса има времеви прозорец, който предприемчивите ще използват, ако имат финансова възможност, включително като ипотечно кредитиране. Според специалистите, както и през миналата година, ипотечният пазар ще продължи да бъде стабилен, с ниски лихви по ипотеките, които ще дадат сигурност на клиентите.

Новото строителство ще трупа повече очевидни предимства. Няма необходимост от козметичен или по-сериозен ремонт и нанасянето може да стане бързо. Такива жилища са по-компактни, функционални, по-малко енергоемки и в тях не е живял никой…  Не е за пренебрегване и фактът, че за повечето са предвидени гаражи.

Дали за живеене или като чиста инвестиция, ще се увеличават желаещите да закупят второ, трето жилище… Преди бяхме свикнали да виждаме как това правят чужденците, но започнаха да го правят и много българи, завръщащи се от чужбина, например.

Фактор на имотния пазар със сигурност ще се окаже и еврото. Въвеждането му в България се очаква най-рано от 2024 г., но това няма да стане изведнъж. Почти е сигурно, че месеци по-рано ще се отрази на цените. Експертите са на мнение, че те няма да се понижат, само могат да се повишат. Не е изключено и това да е една от причините мнозина да изчакват с продажбите. Търсенето ще продължи да бъде сериозно, до такава степен, че строителството няма да може да го догонва, което ще се отрази на цените на всички имоти. Така че ако имате възможност за добра сделка, по-скоро ще спечелите, ако направите покупка. Независимо от бъдещото развитие, ясно е едно – имотът си остава най-сигурната инвестиция.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук