Глад за жилища в Димитровград , санирани или не, без значение

Почти няма какво да продаваме. Има голям недостиг на жилища в Димитровград. Така, кратко, определи моментното състояние на имотния пазар в Димитровград управителят на агенция за недвижими имоти „Нелита“ Нели Велева.

В момента има голямо търсене и много ограничено предлагане. Цените на всички апартаменти скочиха. Хората предпочитат да са санирани, заради по-добрия външен вид, но почти няма разлика в цените. Поради недостига на жилища, не гледат много дали блокът е саниран или не, коментира Нели Велева.

Никога не е имало толкова ниски нива на жилищното кредитиране

Според нея, няколко са факторите. Откриването и строежът на различни предприятия привлича хора, които основно търсят под наем. Други, ако имат възможност, купуват, за да отдават впоследствие. На следващо място, лихвите по депозитите в банките клонят към нула и хората вадят парите си оттам, за да си купуват къщи, апартаменти, имоти, за да инвестират в тях. Друг фактор са падналите лихви по ипотечни и потребителски кредити. Никога не е имало толкова ниски нива на жилищното кредитиране, твърди управителят.

Важно е да се подчертае, че много хора в момента търсят готови, ремонтирани апартаменти. Не искат да се занимават със строителство, с майстори. Няма достатъчно строителни работници, които да направят едни ремонт. Това е другият дефицит на пазара.

Най-много се търсят гарсониери и двустайни. Отскоро нямам нито една гарсониера. Цените много скочиха, особено на малките жилища, посочва Велева. Една гарсониера се продава от 24 до 28, дори до 30 хил. лева, ако е в добро състояние. Двустайните стигат до 40 хил. лева.

Малко предлагане, нараснало търсене – цените скачат

Малкото предлагане и повишеното търсене води до увеличение на цените. Някои продавачи обаче ги повишават нереално, акцентрират от „Нелита“. Това се отразява на сделките. Успешни са, когато собствениците съобразят исканата сума с реалностите на пазара.

Примерът е с клиенти от друг град, решили да продадат двустайния си апартамент в Димитровград, след като чули, че подобни тук достигат 80 хил. лева. Реалността обаче е друга. Конкретното жилище, в което няма никакви подобрения, струва не повече от 40 хил. лева. Друг човек иска 60 хил. лева за тристайния си апартамент. Цената обаче, която клиентът би платил, е по-ниска, имайки предвид, че се намира на 8 етаж. Не по-различно е при къщите, където цените също са нереално високи.

Независимо от обстоятелствата, очакването е жилищата да стават още по-скъпи, в бъдещ период, предупреждава Нели Велева. – Увеличението в София, Пловдив и другите големи градове започна през 2016 г., а в Димитровград – от пролетта на миналата година.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук