„ИМЕНА НА 90-ТЕ” ПРЕДСТАВЯ ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЧУРЧУЛИЕВ

контакти

newbeauty„Имена на 90-те” е новата изложба в Художествената галерия „Петко Чурчулиев” Димитровград. Тя включва 14 работи от 12 художници, работещи активно в областта на модерното изкуство. Художниците са: Недко Солаков, Надежда Олег Ляхова, Аделина Попнеделева, Румен Жеков, Кольо Карамфилов, Станислав Памукчиев, Дан Тенев, Димитър Грозданов, Кирил Прашков, Емил Миразчиев, Хубен Черкелов и Владимир Чукич. Те са част от новата вълна изкуство, появила се в България през 90-те години на ХХ век. Работите са постъпили във фонда на галерията в края на ХХ и в началото на ХІ век,  като откупки или дарения от реализираните 4 издания на симпозиума „В собствен контекст”- Димитровград, от спечелени проекти по линия на Национален Фонд Култура, както  и от осъществените срещи по Програмата „Имена на 90-те”.

Екипът на галерията се стреми да  запази мисията си – да наблюдава, проучва, събира, съхранява и популяризира съвременното българско изкуство, което през годините остава паметта на всяка една нация.

Галерията е горда с единственото притежанието „Сандъче-картотека ‘88” на Недко Солаков от първата модерна изложба в България, което е и първата крачка на художника към днешната му световна известност. То постави и началото на нов отдел във фонда на галерията ”Концептуално изкуство” , където се съхраняват инсталации, обекти, видеоарт, колажи,  и други нови форми провокиращи най вече нашето мислене.

По покана на екипа на проекта „Атриум”- Димитровград, откриването на изложбата ще е придружено с лекция на изкуствоведа Диана Попова  „Когато се наливаха основите: Изкуството на 1990-те”. Като пряк наблюдател и участник тя ще хвърли повече светлина за този интересен период в съвремието ни.

Заповядайте  на 4. февруари, в 17. 30 часа., Зала 1 на ХГ „П.Чурчулиев”, канят от галерията.

tivibearings ban                                   

           Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук