Имената на 3 391 108 човека за малко да полетят с Artemis 1 към Луната

По конструкцията на ракетата са разположени камери, изработени от български инженери

контакти

3 391 108 бордни карти с имената на хора от цял свят трябваше да полетят с Artemis 1 към Луната, точно в 15:33 часа българско време. Между тях са и много българи, получили „билети“ за полета. Изстрелването обаче бе отложено заради проблем с един от двигателите. Като резервни дати са запазени 2 и 5 септември. Кампанията за набиране на желаещи да останат в историята на мисиите за овладяване на космоса, в раздела за мисията Artemis 1 в сайта на NASA, продължи няколко месеца.

Artemis 1 е тестов полет без екипаж на ракетата Space Launch System (SLS) и космическия кораб Orion. Това пътуване проправя пътя за първата жена и първия цветен човек на Луната. Artemis-1 ще бъде стартова от поредица от все по-сложни мисии, които развиват дългосрочно човешко присъствие на Луната. NASA ще установи устойчиво присъствие там, за да се подготви за мисии до Марс, синтезираха наскоро целта от там.

Ракетата ще е без екипаж, но ще превозва манекени, снабдени със сензори за измерване на радиацията и вибрациите. Интересен факт е, че по конструкцията й са разположени четиринадесет камери, изработени от български инженери. Оптичните уреди ще контролират работата на двигателите, излизането на горивото, откачването на степените и освобождаването на новата спускаема капсула „Орион“.

Камерите, които ще следят полета към Луната, са от линията Bobcat, а техен главен конструктор е инж. д-р Петко Динев, възпитаник на популярния физик Теодосий Теодосиев от математическата гимназия в Казанлък. Създадени са във фирмата на казанлъчанина и издържат на температури от минус 40 до плюс 85 градуса, много силни вибрации и ускорение 100 пъти по-високо от земното.

Полетът бе насрочен за изстрелване от космическия център „Кенеди“, като предстои да се види дали ще има успех при следващия опит. Предвиденото времетраене на мисията е 42 дни. „Артемис 1“, включваща „Орион“ – шестместна капсула за изследване на дълбокия космос, е висока 98 метра и тежи 2 600 тона. Тестовият полет трябваше да излети от стартовия комплекс Кейп Канаверал, който организира лунните мисии на Аполо преди половин век. Амбицията на NASA е да предприеме първата стъпка към връщането на хората на Луната, след 53 години.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук