Има сделка за правителство. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се разбраха за ротационен премиер

контакти

Час преди от ГЕРБ-СДС да върнат изпълнен мандат на президента в Народното събрание, кандидатите за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Николай Денков дадоха брифинг, на който стана ясно, че първият мандат няма да бъде изпълнен, тъй като двете политически сили са постигнали споразумение за кабинет.

„Сега, когато е ясно, че е много трудно, невъзможно бих казал да се реализира  първият мандат с подкрепа от 121 депутати, това, което предложихме на ГЕРБ-СДС, е да се използва целият този натрупан импулс. Да стъпим на законодателната програма и на управленската програма, която още малко трябва да се уточни, но е добра основа. Да стъпим и на състава, който след това може да бъде прецизиран, предвид новите обстоятелства. Търсим парламентарна подкрепа от ГЕРБ-СДС. За нас е важно да получим съгласието на тези кандидати…мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно. Тя е човекът, който може да помогне за реализиране на най-важните приоритети от нашата програма – Шенген, еврозоната, има подкрепата на нашите партньори и не знам по-добър наш парламентьор в европейските институции, който би могъл да помогне да се реализира този приоритет“, заяви Денков.

Понеже имаше въпроси как точно планираме да се реализира мандата, ще прочета какво обсъдихме вчера на Националния съвет на ПП:

„ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа и да изпълни всички изисквания и общи приоритети, включително цялостна съдебна реформа“.

Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на първата политическа сила, за първите 9 месеца предложението е премиер да съм аз, а Габриел – вицепремиер и министър на външните работи. В следващите 9 месеца премиер ще е Габриел, а аз – вицепремиер, каза още Денков.

Академик Денков посочи, че правителството с втория мандат се ангажира с шест основни приоритета:

– да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;

– да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;

– да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната;

– да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани;

– да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества;

– да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Николай Денков ще подаде оставка при неизпълнение или при подмяна на тези приоритети на правителството.

Вторият мандат ще бъде национален, обяви от своя страна кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел в съвместното изявление.

Това е записано в декларация между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, прочетена от Габриел.

Тя благодари и на лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които през последните 48 часа „с разум, а не с емоция“ са очаквали да получат подкрепа на днешния документ.

„Неговият текст показва колко много отстъпки са направили всички в името на едно – България да има редовно правителство“, каза Габриел и добави, че двамата с Николай Денков са успели да изработят първия съвместен документ, на който стъпват двете коалиции.

Декларацията трябва да получи подкрепата от парламентарните групи и следващите дни те трябва да бъдат убедени, че това е правилният подход.

Мария Габриел междувременно върна празна папката с първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на президента Румен Радев.

Източник: БНР, снимка: БТАПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук