Има само едно село в Европа, носещо името на Йерусалим

контакти

Има само едно селище в Европа, което носи името на Йерусалим. То се намира в региона на Хасково, духовен център на община Любимец и е кръстено Йерусалимово, разказват от Областна администрация в рубриката „Любопитно от областта“.

Най-старите следи от живот в землището на Йерусалимово датират от IV в. пр. Христа, като първото селище се е намирало на местността „Орта борун“. Там местното население се е задържало до XVI в. сл. Христа, след което се преселва в друга близка местност – „Юртя“. В началото на XVIII в. отново се мести, но този път се разделя в две посоки. Една част от хората се заселват в землището на днешното село, а друга се преселва на другия /десния/ бряг на река Марица и създава днешния град Любимец.

В данъчните регистри има сведения за съществуването на селото и в трите периода. Интересно е, че още в най-ранните документи, то е записвано с името Хаджикьой. Това е и турското наименование на Йерусалимово, което местните получават в османския период, заради факта, че голяма част от тях са ходили на поклонение /хаджилък/ до Божия гроб в Йерусалим. Известни са последните две поклоннически мисии на жители от селото – първата, през 1848 г., на Хаджи Желю Тенев, който е бил на седем години и вероятно е пътувал с други близки, а второто – през 1908 г., на Хаджи Митю Колев.

В село Йерусалимово се намира най-старата църква в община Любимец. Силната вяра дава смелост на местните и с общ труд и доброволни средства е построена толкова жадуваната църква от камък, която е осветена през 1837 г. На кутела за кръщение в църквата е врязана датата 1818 г., което показва, че може би е пренесена от стара съществуваща църква или началото на строителството на храма е започнало тогава.  Откакто е отворила врати, църквата не е затваряна. Ограбвана е няколко пъти, но местното население дарява средства и бързо тя е възстановявана. През годините средства са събирани за ремонт на покрива, за облагородяване на двора и за изографисването на църквата, част от които дело на харманлийския художник Димитър Янев.

В Йерусалимово се намират други свети мести. От южния край на селото, до стар кладенец се намира „Светото“ – място на което са се провеждали част от религиозните празници. Точно над него се намира и друга местна светиня т. нар. „Голям камък“. Макар не всички религиозни места да са се запазили, местното населени продължава да гради храмове и да подхранва своята вяра. През 2000-та година, в чест на раждането на Исус Христос, е издигнат 5-метров християнски кръст. Изграден с доброволния труд на местните хора и с даренията от палестинското посолство, кръстът се намира на един от хълмовете, до главния вход на селото, с прекрасна гледка към цялата околия.

Духът на селото намира израз и в построяването на нов храм – параклис, на хълма до високия кръст, с прилягащото му име „Вход Господен в Йерусалим”. Той отворя врати в деня на „Успение на Света Богородица” – 15 август 2015 г. Параклисът се намира на родова земя на проф. д-р Цонка Каснакова – преподавател в Тракийски университет – Стара Загора, директор на Историческия музея в град Харманли и потомък на един от първите родове в село Йерусалимово. Именно тя разказва историята около единственото селище в Европа, което носи името на град Йерусалим – село Йерусалимово.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук