Има ли смисъл от контейнери за разделно събиране на отпадъци?

Разделното събиране е задължение, но правилата не се спазват. Кой е виновен?

контакти

Има смисъл да изхвърляме разделно отпадъците си, но ако говорим за някое друго общество. Практиката обаче показва, че нашето не е дорасло. Доказва го масовото изхвърляне в цветните контейнери на всякакви боклуци, обезсмислящо целта. Укор търпят институциите, че не правят достатъчно пояснителни медийни и други кампании. Няма и стимул, изкушаващ хората за разделно събиране.

Все пак, как е организирана системата, отговаря Атанас Стефанов, управител на „Нео Титан“, дружество, отговарящо за сметосъбирането в Димитровград и общината. То има договор с „Екопак“. Хартията /от сините контейнери/ и пластмасата /от жълтите/ се събират всяка седмица, а стъклото /от зелените/ – два пъти в година, с обяснението, че последните рядко се пълнят. 115 са точките за разделно събиране в град Димитровград, видно от картата, има и в населени места. Отпадъкът се извозва до фирма „Феникс Гама“ в Хасково, сепарира се и се отвежда в рециклиращо предприятие в Пазарджик. От района, средно на година, се събират 24 тона стъкло. Хартия средно на месец – 2,5 тона за града и около тон от селата. Пластмаса – 1,6 тона за града и около 800 кг от селата.

Стефанов констатира проблема с хвърлянето на отпадъци, без да се спазват правилата и без да се съобразяват с решилите съвестно да го правят. Друг такъв е липсата на контейнери за разделно събиране, изчезнали по една или друга причина, като например сервизна улица зад бул.„Раковски“, където е останал само жълтият. В такъв случай, подчерта управителят, сигнализираме „Екопак“. Подобен ангажимент има и Община Димитровград…

Най-голям проблем има при хартията, когато попаднат други отпадъци, защото като се замърси, не може да бъде рециклирана. При другите отпадъци, затруднено е сортирането, тъй като линиите са за отделяне по вид, а не за рециклируем и нерециклируем. Изхвърлящите други отпадъци в цветните контейнери го правят срещу усилията на останалите, които разделят, коментира Мариана Петкова, пиар на „Екопак“.

Тя обясни, че счупени, изгорени, липсващи контейнери се възстановяват за сметка на компанията, която от своя страна, няма право на печалба. С акумулираните средства, от такси на фирми-членове, внасящи или произвеждащи опаковки например, се дотира /подпомага/ системата – за купуване на контейнери, плащане за обслужване, сортиране и т. н.

По закон са предвидени глоби. Разделното събиране на отпадъци е задължение на всеки един и не е доброволно, както много хора се опитват да го представят, подчерта Мариана Петкова.

Според общинската наредба, забранено е изхвърлянето на смесени отпадъци в съдовете за разделно събиране. Такива хора подлежат на санкции, посочи главният еколог на Община Димитровград Пламен Митков, който също потърсихме по темата.

Глобени обаче към момента няма…, въпреки че в разделните кошове има много отпадък, който не трябва да е там. По-важно е обаче самосъзнанието. А то до голяма степен минава през стимула, обяснява Митков. Според него, такъв стимул може да е финансовият. Ако например знаеш, че ще плащаш по-ниска такса, покажеш ли, че събираш разделно, ще се замислиш как да си хвърляш боклука и ще ти прави впечатление как прави съседът.

Но да се върнем на популяризиращите разделното събиране кампании, при които нещата са объркани, защото не е ясно кой точно трябва да е инициатор за организирането им. От една страна, според „Екопак“, това е задължение на Общината, според която пък, зависи какво компанията ще предложи. И двете институции обаче признават, че кампании в последно време, специално за Димитровград, не са правени. Каквито са организирани, са свързани предимно с децата и учениците, с цел, когато пораснат, да имат някакви изградени навици. Представят се по интересен начин, с използване на герои като Хартояд, Стъклояд, Металояд…, например при откриването на детска площадка в Димитровград, миналата година. Или посрещането на 3DЕкобус…Иначе, има изготвена програма, в която са разписани всички подробности – от броя на контейнерите до информационните материали, които трябва да бъдат раздадени.

Брънка от системата е видът на самите кошове. От „Екопак“ твърдят, че многократно са отправяни предложения да бъде сменен типът в Димитровград, от сегашните – с отварящи се капаци, с тип „иглу“ или тип „камбанка“, както е при тези за стъклото, но им е отказвано. „Иглутата“ са без капаци, с дупка отгоре. При тях се увеличава капацитетът за разделно събиране, защото хората се научават по-бързо. Практически невъзможно e да се рови в тях, гарантира се по-голяма честота и качество на отпадъка. От тези, с които работим, Димитровград и Пазарджик са единствени, ползващи контейнери с капаци, подчертават от компанията.

Община Димитровград подкрепя идеята за контейнери „иглу“, защото са по-подходящи. Такъв тип обаче изисквал за обслужване по-различна техника, с допълнителен кран. Отношенията тук са между„Екопак“ и „Нео Титан“, която няма към момента такава техника, допълни екологът на Общината.

Към момента кошовете за разделно събиране се обслужват от камионите на „Нео Титан“, с които се извозват и останалите отпадъци. Преди това те се измиват извозват се отпадъците от конкретния цвят, пак се измиват и се обслужва следващият цвят, поясни Атанас Стефанов.

По въпроса с „иглутата“, управителят потвърди, че засега фирмата не разполага със съответната техника. Поясни, че контейнерите за стъклото са подобен вид, но се обслужват рядко, със самосвал и съответен кран. По думите му, предстоят разговори между двете компании, на които ще бъде разискван и този въпрос.

От всичко дотук, резултатът е 50/50. От една страна, има смисъл да си хвърляш боклука разделно. От друга – няма, защото в кошовете се хвърля всякакъв боклук. За това сме виновни всички ние, не само институциите, защото нещата не опират само до контрол, а и до самоконтрол. Надеждите са в следващото поколение. Или по-следващото…?Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук