Има ли санкции при възпрепятстване на запис при броене на бюлетините?

контакти

Секционните избирателни комисии (СИК) трябваше да проведат видеонаблюдение и запис на процеса на броене на бюлетините и обработването на изборните протоколи, в периода след приключване на гласуването, съответно, на първи и втори тур на местните избори. Това можеше да се наблюдава на evideo.bg, където са качени и записите.

Предвидени ли са обаче санкции и може ли да се търси отговорност на членовете на СИК, ако са възпрепятствали заснемането на броенето на бюлетините?

В разговор, от пресцентъра на Централната избирателна комисия (ЦИК) ни посъветваха да се обърнем към Министерството на електронното управление (МЕУ). От МЕУ, пък, ни казаха да се обърнем към ЦИК, но също така допълниха, че можем да им изпратим въпросите, за да потърсят евентуално отговори от „Информационно обслужване“. Така и направихме, но от ведомството ни върнаха отговор: Изпратените от Вас въпроси не са от компетенцията на Министерство на електронното управление, а от тази на Централната избирателна комисия. Затова Ви препоръчваме да се обърнете към колегите от пресцентъра на ЦИК. Препратихме въпросите към ЦИК и чакаме отговор, но не сме обнадеждени, че ще го получим.

Питанията ни са няколко, накратко: видеонаблюдението, в крайна сметка, задължително ли е или пожелателно, вярно ли е, че може да не е онлайн, но впоследствие да има запис, какви са процедурите, ако по технически причини не е било възможно да се направи запис и най-важното – ако се докаже, че  е било възпрепятствано нарочно или е било „забравено“ да се включи устройството… има ли предвидени санкции за членовете на СИК и може ли да им се търси някаква отговорност?

11 103 секции от общо 11 654 изборни секции са излъчвали на живо броенето на бюлетините в изборната нощ. Така излъчването на живо е било осъществено в 95,27% от изборните секции. Това е с 2200 секционни избирателни комисии (25%) повече в сравнение с последните парламентарни избори през април, коментират за първия тур на 29 октомври от МЕУ. За втория тур посочват: Общо 6 660 секции от общо 6 899 изборни секции, които попадат в изискванията за осигуряване на видеоизлъчване, са предавали на живо броенето на бюлетините в нощта на втория тур на местните избори. Така излъчването на живо е било осъществено в над 95% от изборните секции.

Интересен е фактът, че спрямо местните, на парламентарните избори с 25% е бил по-малък броят на секциите, в които е реализирано видеонаблюдение. Въпрос може да се зададе и за 5-те процента, в които не е имало видеонаблюдение на местните избори сега. За последните има някакво обяснение, свързано с решение № 2601 на ЦИК. В него се посочва, че видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане след обявяване края на изборния ден при преброяването на гласовете и съставянето на протокола се извършва във всички избирателни секции с изключение на секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора, местата за изтърпяване на наказание лишаване от свобода и за задържане и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги. Дали обаче в тези 5% влизат посочените секции „с изключение“ или има и други?

Може ли евентуална „липса“ на интернет да се окаже вратичка за скриване на процеса на броенето? Не би трябвало, защото в решението на ЦИК се посочва: Записът от преброяването на гласовете и съставянето на протокола следва да е осигурен дори в случаите, когато по технически причини е прекъснато онлайн излъчването.

По основната тема не е така. Към момента няма информация да има секции, в които видеонаблюдението да е било възпрепятствано. Въпросът обаче е принципен и не е ясно дали няма секции, в които видеонаблюдението въобще не е започнало или е било спряно… Съществено е и да се види в отделните СИК спазени ли са изискванията за място на устройствата, отчетливост при броенето и т. н.

Снимка: МЕУ

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук