Има ли опасност от водна криза в Димитровград?

Изправен ли е Димитровград пред водна криза?, попитахме кмета на общината Иво Димов. А го попитахме, защото цената на тока стремително расте, докато цената на водата се запазва… Все още не, но има опасност от подобно развитие на нещата, лаконичен бе градоначалникът.

Парадоксално, причината не е в липсата на вода, а заради прекалено ниската й цена и увеличаване на текущите разходи, което може да доведе до невъзможност местното ВиК дружество да покрива текущите си задължения.

Димов коментира, че ще настоява за скорошна среща с регионалния министър Виолета Комитова. Той припомни, че в края на септември се проведе разговор по темата в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което е принципал на ВиК – Димитровград с 51% от капитала на дружеството. Оттогава досега обаче няма реакция от страна на МРРБ и министъра, макар да са търсени за допълнителни становища.

Общински съвет – Димитровград трябва да вземе решение за вливане на ВиК – Димитровград към ВиК – Хасково, но в самия договор, който ще утвърди ОбС, трябва изрично да бъде записано, че цената на водата ще се плаща на себестойност през следващите две години, като гратисен период. Предложението бе разисквано и подкрепено на предходната среща в МРРБ.

Каквото трябваше да бъде направено от страна на Общината и ВиК, е направено, поясни градоначалникът, от думите на който стана ясно, че  към момента диалогът с МРРБ е в застой. Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърждава пределно допустима цена. Не пречи обаче, при съгласие от страна на ВиК – Хасково, тази цена да е по-ниска, подчерта Иво Димов.

Губим време и ако следващия месец не се предприеме нищо, задълженията ще продължават да се натрупват. Това може да доведе до невъзможност да се платят текущите разходи и заплати, каза още кметът на Димитровград. Това не трябва да се допуска, категоричен бе той, за да не стигнем до най-лошите сценарии.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук