Имат ли връзка трусовете в Димитровград и Кърджали със земетресението в Турция?

контакти

Земетресенията от последните дни в Димитровград и в Кърджалийско нямат връзка с опустошителното земетресение в Турция.

Това каза в ефира на Радио Кърджали проф. Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

„Не трябва да се бърка нормалната сеизмична активност и да се правят връзки между трусовете в Димитровград и Кърджали и унищожителното земетересение в Турция. Трусове винаги е имало и ще има. България също е в земетръсна зона, макар и не толкова активна, колкото Анадолската“, каза професорът.

„В Турция има и един още по-страшен разлом от Анадолския. Това е Северно Анадолския разлом, който достига до Истанбул. Успокояващо е, че в момента там няма никаква сеизмична активност.  В момента спокойно можем да кажем, че няма сеизмична заплаха за България. Има леки трусове в Маришкия басейн, които съвпаднаха със силното земетресение в района на  турско-сирийската граница. Но е само съвпадение във времето“, допълни проф. Николай Милошев пред БНР.

Трус с магнитуд 3.2 бе регистриран в 21:21 часа на 5 февруари край Димитровград, а с почти същия магнитут – в района на Кърджали на 6 февруари в 15.51 часа, както и в Садово в 00.54 часа на 8 февруари. Междувременно в Румъния бе регистриран трус с магнитут 5.3 в 16.58 часа на 13 февруари, а около час по-рано същия ден в Хърватия – трус с магнитут 4… Разрушителното земетресение в Турция, с магнитуд 7,8, стана 6 февруари 3.17 часа, последвано от още вторични, които доведоха до много жертви и разрушения.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук