ИМАНЯРИ НАПАДАТ ИЗВОРА НА НИМФИТЕ, ЗАДИГАТ МРАМОРЕН БЛОК

Мраморен блок изчезна от Извора на нимфите и Афродита край Каснаково. Вероятно това са направили иманяри, които са помислили камъка за ценен. Може да е откраднат и за друга цел – да се ползва за декорация в някоя къща или комплекс, например.

Какво точно е станало, полицията трябва да разкрие. Жалба до димитровградското полицейско управление е изпратила директорката на Историческия музей – Елена Георгиева. От нея става ясно, че на 10 ноември археологът към институцията Недялка Кръстева посещава обекта. Тогава тя констатира, че липсва мраморният блок. Той е с дължина 1,2 м и ширина 50 см. Камъкът е добре оформен и изгладен, част от архитектурата на Светилището и по конкретно – от т. нар. вила „Рустика“.

Нимфеумът е паметник на културата с национално значение от 1968 г. В началото на миналия месец там бе открит мавзолей, построен през 2-3 век за починал заможен гражданин, в който археолози се натъкнаха на крак със сандал от мраморна статуя.

[box_info]НЕЛИТА –  имоти, кредитиране, експертни оценки: www.imotinelita.com [/box_info]

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук