Илинден празнуват християните. Мюсюлманите – Курбан Байрам

Два големи празника, на две големи вероизповедания, съвпадат днес. На 20 юли християните честват Илинден. Мюсюлманите – Курбан Байрам.

На Илинден църквата почита Свети пророк Илия. Той е живял в Древен Израел. За него е писано в Стария завет, Новия завет, Талмуда и Корана, също така е герой от фолклора на различни народи, включително и българския. Почитан е от юдеи, християни, мюсюлмани и други религиозни общности.

Според народната традиция, на този ден не трябва да се работи, за да не се разсърди Светията, смятан за господар на летните небесни стихии, гръмотевици и градушки. На много места се правят курбани за здраве, общоселски събори и тържества.

Подготовката за Курбан Байрам започва на предния ден, с деня Арифе. Той е отреден за опрощаване на греховете и характерното е раздаването на различни храни на хората в нужда, за да бъде празник за всички. Настъпването на Курбан Байрам се обявява рано сутринта във всички джамии. Той се чества 70 дни след Рамазан. Известен е още като Коч Байрам, когато се колят животни, предимно овни. По-младите искат прошка от възрастните, децата се даряват с пари, подаръци и лакомства.

Илинден се отбелязва на постоянна дата – 20 юли, както и на 2 август, по стар стил, когато е прието да се чества годишнина на Илинденско-Преображенското въстание. Съвпадението с Курбан Байрам, който е „подвижен“ празник, си заслужава да се отбележи. Посланието е, че светът е отворен за мир и разбирателство и християните и мюсюлманите в България го показват, защото могат да бъдат на една трапеза, както често става. Честит празник на имениците и на всички празнуващи!

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук