ИКОНОСТАС КАТО СЛЪНЦЕ ВАЯТ ЗА ЦЪРКВАТА В ДОЛНО БЕЛЕВО

контакти

Иконостас като слънце за църквата „Свети Илия“ в Долно Белево майстори дърворезбарят Георги Георгиев. Той вече е изпълнил половината от горната част по проекта, включващ лозница, царски двери, разпятие, сводове и др. Цялостната разработка за православния храм ще бъде готова в края на септември, уверен е майсторът. Захванал се е също така с владишкия трон, част от целия комплекс. Изработва църковната реликва, използвайки смърч и червен бор. Официалното откриване трябва да бъде факт до края на октомври.

Той разказа, че поводът е вече миналия празник Илинден. За тогава хората искали иконостаса. Времето обаче било недостатъчно да се направи. Отделно от това забавяне имало, тъй като все още се избира художник за иконите. Поръчката и финансирането покрива бизнесменът Митю Вълчев.

Дърворезбарят работи по канон, вписвайки обаче и своето виждане. Вдъхновение черпи от репродукции на най-добрите иконостаси в България. Основно от 10 творби оформя с длето своята. Не можеш много да измениш нещата, защото се правят по определен начин от векове, подчертава той. Това е негов седми иконостас. Правил е подобни за храмовете в Злато поле, „Мариино“, Длъгнево, Каснаково, Калугерово, Горно Брястово, има поръчка за Скобелево. Резбовал е също така иконостаса на параклис Свети Мина близо до Крум.

Георги Георгиев е председател на сдружението на димитровградските дърворезбари „Свети Спиридон“. Ателието му се намира на бул. „Раковски“ 16. Приема поръчки за дърворезби, има и много готови. При него могат да се намерят допълнително много неща за бита, направени от дърво. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук