Изясниха какво да правят ловците с отстреляните диви свине

Ловният сезон на дребен дивеч и групов лов на дива свиня ще бъде открит на 5 октомври, събота. По време на новия сезон ловът ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/. Това съобщи на брифинг в МВР – Хасково инспекторът служба „Контрол на общоопасните средства“ от отдел „Охранителна полиция“ Веселин Добриков, информират от ведомството в областния град.

Ловуването ще се извършва по график. За провеждане на лов, ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите. Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС.

Засилват се мерките, свързани с безопасността при провеждане на ловните излети и засилването на контрола за носенето на светлоотразителни елементи. Ще се  изготвят и изпратят инструкции до всички председатели на сдружения, дружинки и ръководители на лова за безопасно боравене с ловно оръжие и боеприпаси, както и правила за безопасност по време на лов, допълни Добриков.

За задължителните елементи при ловния излет говори и почетния председател на Сдружението „Ловно и рибарско дружество“ в Хасково Желязко Живаков. Той уточни, че ловните дружинки са длъжни да носят аптечка с медикаменти и материали от първа необходимост. При отстрел на едър дивеч, ловците задължително трябва да изпращат проби от животните за изследване в лаборатория. До излизане на резултатите се забранява консумацията на месото и съхраняването му трябва да става в хладилни камери.

Ще бъдат инструктирани ловците от ръководителите на лова при провеждане на ловни излети за повишаване бдителността им и за стриктното спазване на правилата за безопасност, бе категоричен Живаков. Участниците в груповия лов е задължително да  екипирани по време на ловуване с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят.

Полицейските служители и ловните ръководители ще осъществяват контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие в затворен транспортен куфар или калъф със заключващо устройство на спусъка.

По полицейски данни, най-честите причини за допускане на инциденти са:

  • Стрелба по шум, неясно видима цел;
  • Използване на сачми с диаметър над 6мм по време на лов на дива свиня;
  • Неправилно боравене с оръжие;
  • Самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова;
  • Употреба на алкохол и упойващи вещества.

От началото на годината до 30 септември, лицата, получили разрешение за носене, употреба и съхранение на ловно оръжие на територията на областта са 5484. Притежаващите дългоцевно ловно оръжие – гладка цев са 7821, а тези с дългоцевно нарезно ловно оръжие са 2334, уточняват от МВР – Хасково.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук