Изчислиха в какво пространство могат да се поберат всички коронавируси в света

В учудващо малко пространство могат да се поберат всички коронавируси в света, според английския математик от Университета в Бат – Кит Йейтс.

Математикът изчислил, че в кутийка от напитка могат да се поберат всичките няколко трилиона коронавируси за световната пандемия, която бушува в света повече от година, обявява той пред ВВС Radio 4, цитиран от dariknews.bg. Според Йейтс, на планетата върлуват около 2 трилиона частици на вируса, с диаметър 80 и 120 нанометра.

Два трилиона частици е огромен брой, подобен на броя на песъчинките на нашата планета. Йейтс обаче посочва, че „частиците на SARS-CoV-2 са изключително малки.“ Диаметърът варира между 80 и 120 нанометра, като нанометър е една милиардна част от метър. „За да го представим в перспектива, радиусът на SARS-CoV-2 е приблизително 1000 пъти по-тънък от човешки косъм“, уточнява експертът.

Той решил да приеме предизвикателството на британското радио и да изчисли невъзможното – в какво пространство биха се побрали всички вируси, причинили пандемията.

Съпругата на Йейтс на шега предположила, че може би ще се поберат в басейн с олимпийски размери или в малка лъжица. Математикът се захванал с изчисленията и резултатът се оказва изненадващ и са самия него: всички съществуващи коронавируси може да се съберат в кутийка. В статия, написана в The Conversation, британският математик обяснява процеса и формулите, използвани от него за откритието му.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук