Изхвърляме 670 хил. тона храна годишно. Половината ще изхрани 1,5 млн. българи

За всяко четвърто българско дете гладът е ежедневие, твърдят от Хранителната банка

Приемаме, че за една година в България се разхищават над 670 хил. тона храна. Ако сметнем условно, че успяваме да спасим половината, би била достатъчна, за календарна година, да се хранят всички българи под прага на бедност. Те са над 1,5 милиона, получавайки, минимум, две порции на ден. Това, пред Агенция „Фокус“, коментира Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка.

Статистиката ни показва, че за почти всяко четвърто българско дете гладът е ежедневие, акцентира Миланова. Над 37% от българските деца не консумират необходимата и препоръчвана доза плодове и зеленчуци, млечни продукти и месо. С твърде оскъдните пенсии, като основен доход на пенсионерите в България, приемаме, че всеки 2-ри пенсионер е нуждаещ се от храна, заяви тя.

Хранителната банка получава безвъзмездно храни, с кратък срок на годност, но все още годни и безопасни. Преразпределя ги през мрежа от партньорски организации. В средата на декември стартира кампания, в подкрепа на каузата в борбата с разхищаването на годна храна и глада в страната.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук