Изтегляне на НАТО от България и Румъния иска Русия

Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и България като част от предложенията си за гаранции за сигурността, съобщи руското външно министерство, информира, цитирано от bTV, РИА Новости.

Москва поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г.

Един от стълбовете на нашите инициативи, упоменат от вас, е съзнателно формулиран много ясно и не позволява двусмислени тълкувания. Става дума за изтеглянето на чуждестранните сили, оборудване и въоръжение, както и други стъпки за връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които към тази дата не са били членки на НАТО. Това включва както България, така и Румъния, заяви външното министерство в писмени отговори на въпроси за годишната пресконференция на Сергей Лавров.

Така министерството отговори на въпроса какво означава за България и Румъния искането на Русия НАТО да се върне към конфигурацията от 1997 г.

В края на 2021 г. Русия публикува проекти на договор със САЩ и на споразумение с НАТО за гаранции за сигурност.

В частност Москва изисква правни гаранции от западните партньори срещу по-нататъшното разширяване на НАТО на изток, срещу присъединяването на Украйна към блока и срещу създаването на военни бази в постсъветски страни, пише още РИА Новости.

Преди два дни генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че е поканил Москва и съюзниците от пакта за нови разговори, в които да се търсят механизми за деескалация на напрежението между Украйна и Русия.

Руски военнослужещи, танкове и въоръжение са струпани през последните седмици край Украйна.

В края на миналата година Владимир Путин отправи остро предупреждение към НАТО. Президентът предупреди, че ще отговори твърдо на всяка провокация към Русия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук