7 пъти по-малко пари изпращат у нас българите в чужбина

Пандемията стопи 7 пъти парите, които нашите сънародници в чужбина изпращат на близките си в България, съобщава БНР. За първите 7 месеца на годината те са превели едва 98 милиона евро, сочат данните на БНБ. За сравнение, през 2019 година българите зад граница са изпратили вкъщи рекордните над 1 милиард евро.

Емигрантските пари играят роля на допълващ доход за много домакинства, особено за по-бедните. Тяхното свиване в хода на кризата е не толкова удар в системата на икономиката, колкото върху домакинските бюджети, коментира в ефира на Радио Благоевград Адриан Николов, от Института за пазарна икономика.

Това, което може да се случи, е семейства, които преди са разчитали  на такъв доход, сега да се обърнат към социалната система. Интересно е да се проследи колко хора са се върнали от чужбина в хода на самата криза. Те се явяват и потенциална нова работна сила, ако останат в България, пояснява още Николов.

Най-много пари на своите близки са изпратили работещите българи в Америка, Германия и Испания.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук