ИЗОБРЕТЕНИЯ НА ЛЕОНАРДО, КОИТО БИХА ПРОМЕНИЛИ ИСТОРИЯТА

контакти

[quote]НЕПОБЕДИМА ЩЕШЕ ДА Е СРЕДНОВЕКОВНА АРМИЯ, С ОРЪЖИЯ КАТО ПРОЕКТИРАНИТЕ  [/quote]

Знае се, че великият италиански изобретател, инженер, архитект, скулптор и художник Леонардо да Винчи е създал много оръжия. Повечето обаче не са влезли в употреба. За някои не е имало технологии, осигуряващи функциониране, други са се стрували на „инвеститорите” прекалено скъпи, трети, въпреки гения на създателя си, са били, все пак, подобрени версии на съществуващи оръжия. Серийното им производство би осигурило предимство за ползващата армия, но не би предизвикало революция. За разлика от други, чието внедряване, ако е станало, би променило, вероятно, и хода на историята. Такова изобретение е

helikopterХЕЛИКОПТЕРЪТ НА ДА ВИНЧИ

Да Винчи, на практика, пръв е проектирал машина с вертикално излитане. Чертежът е от 1493 година, но е открит едва през 19 век. Той  е на платформа със спираловидно витло, управлявано от елементарна  система, ремъчна система. В бележките на Леонардо от онова време се казва: „Ако този инструмент с формата на витло е  добре направен от ленено платно, порите на което са запечатани със скорбялено  нишесте, то би трябвало, при енергично задвижване, да се издигне във въздуха като спирала“.

Хеликоптерът обаче не се е издигнал. И е нямало как да стане тогава, при положение, че горивен или друг  двигател, осигуряващ достатъчно енергия, не е бил измислен. А е можело още тогава машината да се използва за бомбардиране на вражески позиции, приложено за първи път 418 години по-късно. Извършва го пак италианец – младши лейтенант Джулио Гавоти над турски военен лагер край Таджир.

Все пак, Да Винчи  е оставил отпечатък във въздухоплаването чрез своите проекти за орнитоптери и  модели на хеликоптери. Смята се дори, че е правил и експерименти,  в търсене на практически по-тежки от въздуха летящи машини. Изобретателят е бил убеден,  че ако човек полети, това би станало с машина, базирана на принципа на  хеликоптера. Малко повече от двеста години по-късно предвиждането се  оказа реалност.

TerminatorТЕРМИНАТОР ОТ 1495 ГОДИНА

Механичен  рицар Леонардо да Винчи скицира през 1495 г., но чертежът е открит едва през 1957-а от Карло Педрети. Реконструиран е цялостно през 2002 година от Марк Розхайм за  документален филм на BBC. Пет години по-късно следва нова реконструкция, по-близка, според направилият ново проучване Марио Тадей до оригиналните рисунки. Но още при първата, войникът на колела е излаган в безброй експозиции и музеи.

„Терминаторът” е проектиран за отбранителни цели. Движенията му са ограничени. Ръцете се движат само наляво и надясно, дърпани  от въже.

KartechnicaГИБЕЛНА КАРТЕЧНИЦА

Многоцевната картечница на Леонардо би била оръжие със забележителна мощ. Колкото на батарея от 1480 г., когато е проектирана. Това Да Винчи, правил  във  Флоренция, вероятно по задание от владетел, нуждаещ се  от превъзхождащи противника технологии. Елевацията се настройва чрез манивела, а голямото  предизвикателство е презареждането. Моделът  е с възможностите за бърза, като по-късните картечници,  но също така с находчив механизъм за прицелване и зареждане. Чрез  разширяване на огневата зона ветрилообразният прототип е  потенциално смъртоносно оръжие срещу атакуващи войници. В допълнение, устройството  лесно би могло да се придвижва по бойното поле, тъй като е с малко тегло и монтирано върху колела.

tankПЪРВИЯТ ТАНК

Танкът е от най-известните проекти на Леонардо да Винчи. Представлява конусообразна движеща се платформа, покрита с метални плочи, под които са разположени с  оръдия. За подобна машина, при кандидатстване за работа при дука на Милано, да Винчи пише: „Аз  мога да направя бронирани коли, безопасни и непрестъпни, които биха могли да  навлязат  в близък обхват на артилерията на врага, и няма толкова голяма рота от войници, която да може да пробие през тях. А зад тях ще върви  пехотата, невредима и без всякакво противодействие.“

Предшественикът на модерният танк на да Винчи със сигурност би предизвикал  ужас по бойните полета през 15 век. Проектът обаче съдържал и сериозни проблеми, които изобретателят опитал с няколко модификации да разреши. Тъй като не му се отдало, идеята е изоставена.

oradieМНОГОЦЕЛЕВО ОРЪДИЕ

Схемата на това оръдие е на първа страница на „Атлантическия кодекс“. Чертежът е доста  пълен, представящ бомбарда с шестнайсет радиално  разположени оръдия. Най-интересната част е центърът на  установката с двойка механични перки и зъбни колела за управление.

 

 

Bomba

 

КАСЕТЪЧНА БОМБА

За да  направи бомбардата или оръдието, оръжия вече познати по онова време, още  по-смъртоносни, да Винчи проектирал големи снаряди, състоящи се от обли  гилзи, поставени около метални парчета, закрепени в еластична обвивка. След  изстрелването такъв снаряд трябвало да експлодира, разпръсквайки множеството фрагменти, поразявайки по този начин несравнимо повече, отколкото отделното гюле цели.

 

morski razrushitelМОРСКИ РАЗРУШИТЕЛ

Бронираният кораб-разрушител на да Винчи представлява плавателен съд с метално защитен нос, използван за таран срещу противникови кораби. Предвиден е и покривен щит, странично отварящ се при атака. Устройството  на свой ред осигурява защита срещу вражески тарани, прикривайки същевременно – до решителния момент, мощно оръдие на палубата. Свален във водата, щитът се използва и като спирачка за компенсиране на отката на оръдието. Съоръжението е прикрепено към система от винтове, които се отварят много и се затваря пак чрез тях – с ръчно задвижване.

 

perfektniqt fortПЕРФЕКТНИЯТ ФОРТ

След като има оръжия, способни да нанесат мощни поражения, следва да има и отбранителни съоръжения, с възможност да им устоят. Леонардо проектира и такива. Сред по-обикновените е лостово-задвижвана система за дистанционно избутване на обсадни стълби от крепостните стени. От по-сложните – архитектурен проект на фортово съоръжение, понасящо минимални щети при артилерийска атака. Състои се от две нива от концентрични стени, горната част на които  е заоблена, с цел да се намали ефективността на преки попадения. Крепостта на да Винчи е изключително модерна за онова време. Използването и би осигурило много по-голяма от тогавашните съоръжения безопасност за защитниците, засилвайки ефекта от тяхната стрелба, чрез хитроумни амбразури. Допълнителна екстра бил тайният подземен проход, гарантиращ оттегляне на владетеля, при евентуален неблагоприятен развой на битката.

 

 

olea-625-50

office2Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук