Измамници събират лични данни чрез фалшиви обяви за работа в интернет

контакти

Измамници събират лични данни чрез фалшиви обяви за работа. От името на утвърдени работодатели те предлагали атрактивни условия, а от уж одобрените кандидати се изисквали снимка на лична карта и дори селфи с документа в ръка.

За измамата сигнализираха десетки кандидати, попаднали на атрактивни оферти в платформи с обяви за работа. Жертвите са привличани с оферти с добри възнаграждения, като нерегламентирано се използват имената на утвърдени компании. За да се сдобият с желаната работа обаче, кандидатите са препращани към външни сайтове, които изискват лична и банкова информация, предупреждава в свой репортаж NOVA.

Информацията идва в Деня за защита на личните данни, на 28 януари. Инициативата е на Съвета на Европа, но понастоящем той се отбелязва в редица държави в целия свят, въпреки че е възникнал като „европейски”, информират от Комисията за защита на личните данни, която отбелязва професионалния си празник с редица събития.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук