Измамна схема! 200 000 граждани получили фалшиви призовки за измислени престъпления

контакти

Близо 200 000 български граждани са получили фалшиви писма с призовки, уж от името на европейската полиция и родното МВР. Как се опитват да измамят хората? Иска ли се паричен превод, за да се избегне разследване за абсолютно измислени престъпления?

Човек получава серия от имейли, като се започва с призовка за съд. В съобщението се информира, че потребителят е наблюдаван и е констатирано, че той е гледал видеа със сексуална експлоатация на деца. Той трябва да заплати определена сума в рамките на 72 часа, ако не иска да влезе в затвора, тъй като срещу него е започнато разследване.

Тези имейли имат текст на български език, използва се логото на полицията, българското знаме, използват се имената на известни български полицаи, представители на правоохранителни органи.

Българската полиция не изпраща призовки по имейли. Това се случва чрез униформен служител. А залавянето на извършителя е почти невъзможно, заради доброто прикриване в интернет пространството.

Измамната схема за изнудване е използвана не само на територията на България, атакувани са и други страни. За превенция от измами не бива да споделяме личните си снимки и документи в социалните профили, са само част от съветите на експертите, се казва в репортаж на bTV. Повече за него – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук