Изложби представят галерия „Петко Чурчулиев“ и Дом-музей „Пеньо Пенев“

контакти

Две изложби са предвидени тази седмица в Димитровград. Първата ще бъде открита на 14 ноември (вторник) от 17.30 часа в Художествена галерия „Петко Чурчулиев“. Втората ще бъде открита на 16 ноември (четвъртък) от 17.00 часа в Дом-музей „Пеньо Пенев“.

В зала 1 на галерията ще бъде представена новата изложба „Големите майстори на полския плакат„. На откриването ще свири акустично джаз трио Димитровград и ще присъства директорът на Полски институт – София. Събитието е част от есенните музикални дни „Жул Леви“.

Изложбата ще остане до 6 декември тази година. Тя представлява богат избор от плакати на едни от най-известните имена на представители и следовници на полската плакатна школа, които са част от богатата колекция на Полския институт. Колекцията е пъстра панорама от произведения на автори, свързали своя житейски и творчески път с мощната плакатна традиция. В нея са включени плакати на най-големите майстори: Валдемар Швежи, Стасис Ейдригевичус, Роман Каларус, Анджей Понговски, Ян Леница, Лех Майевски, Мечислав Гуровски и др.

В Дом-музей „Пеньо Пенев“ ще бъде представена изложбата „Четенето през социализма: ГДР и НРБ”. Експозицията е на Федералната фондация за изследване на комунистическата диктатура в Германия, с автор Щефан Воле и е допълнена с българската перспектива от фондация „Софийска платформа“, заедно с Института за изследване на близкото минало и Нов български университет.

Изложбата се предоставя с любезната подкрепа на фондация „Конрад Аденауер“ и Посолството на Федерална република Германия в София. Тя се състои от 24 плаката – 20 са посветени на четенето в Източна Германия и 4 на българската литература през социализма.

В рамките на събитието ще се проведе дискусия на тема „Литературата през социализма: ГДР и НРБ”, с участието на проф. Пламен Дойнов – Нов български университет, доц. Мая Ангелова – Великотърновски университет „Св.св.Кирил и Методий” и д-р Георги Гочев – Нов български университет. Водещ ще бъде проф. Момчил Методиев от Нов български университет и Институт за изследване на близкото минало.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук