Изложба на художници от Димитровград представя галерия „Петко Чурчулиев“

Годишна изложба на художници от Димитровград представя Художествена Галерия „Петко Чурчулиев”. Откриването ще е на 15 декември, четвъртък, от 17.30 часа в зала 1 на бул. „Димитър Благоев“ №7.

Ще представим изложба с произведения на творци от Димитровград. Обичайно в края на годината много галерии в страната правят изложба с творби на местни автори. Такава традиция имаме и в Димитровград, въпреки че поради различни причини през годините, тя не е могла да се реализира ежегодно. Поставихме си за цел да възобновим тази традиция и евентуално да я превърнем в ежегодно събитие, коментират от галерията.

Името на изложбата е „Своя пътека“, заимствано от добре познатия стих на Пеньо Пенев – „…всеки своя пътека си има..“ То е като препратка към миналото на града, от друга страна – показва индивидуалните търсения на всеки автор и пътеката, която всеки един си е избрал и следва.

Изложбата разнообразна като стилистика и жанр. Ще могат да бъдат видени творби в класическите жанрове живопис и графика, икони, приложни работи като скулптура, дърворезба, бижута, керамика и лампи.

Представени са както познати на публиката автори като Надежда Стойнева, Стефан Чурчулиев, Йордан Йорданов, Ивайло Господинов, Георги Георгиев, Ваня Илчева, Емилия Стоева, така и младите възпитаници на Националната художествена академия – Стефани Колева – графика, Ния Господинова – керамика, Стефан Кузев – дърворезба. За първи път ще бъдат показани и приложните работи на Христо Тодев, който умело съчетава инженерното си образование с творчеството.

Една свежа и интересна експозиция, която показва, че и Димитровград има принос към развитието на съвременното българско изкуство както с утвърдени автори, така и с млади, но изключително талантливи артисти, за които предстои да чуваме все по-често, допълват от галерията.

Изложбата ще продължи до 31.01.2023 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук