Есента влезе в залата на КДК с изложба на завърнал се димитровградчанин

Есента, с елементи на предстоящата зима, влезе в зала „Асен Крайшников“, към Клуба на дейците на културата /КДК/ в Димитровград. Там снощи бе открита самостоятелната изложба-живопис на Стойчо Желев – „Реалността и отвъд нея“, на която той бе заедно с част от семейството си. Събитието е от програмата „Есенен салон на изкуствата“, организирана от Община Димитровград.

Представяне на автора направи секретарят на КДК Анелия Радева. Стойчо Желев е роден в Димитровград, където живее през детските си години. Учил в софийските Художествена гимназия и Художествена академия – завършил специалност „графика и илюстрации“.

Настоящата е четвъртата му самостоятелна изложба в Димитровград. През годините е реализирал самостоятелни изложби в София, Варна, Пловдив, Враца и в още градове на страната, както и общи изложби на много места. В чужбина има в САЩ, Виетнам, Германия, Испания, Русия, Италия, Сърбия, Македония, Турция, Румъния, включително, картините му са притежание на колекционери.

Изложбата откри Гроздан Грозев – председател на комисията по култура в Общински съвет – Димитровград и председател на КДК. Тогава бе подчертано, че художникът е сред най-добрите илюстратори в България. Представена бе книгата на Павел Павлов „Торба лакърдии“ – изцяло с илюстрации на Стойчо Желев. На откриването бе поканен изкуствоведът проф. Чавдар Попов от София, който не успя да присъства, но изпрати слово за автора.

Поздравление към него отправи народният представител Виолета Желева, която също уважи откриването. Приветствам ви не само за изложбата, но и за това, че тя е своеобразно завръщане в родния град, сподели Желева.

През годините се откъснах от Димитровград, но не емоционално. Сега се връщам към корените си и, надявам се, ще се виждаме по-често, каза Стойчо Желев.

Художникът покани всеки желаещ да заповяда и да разгледа изложбата му, в която са подредени 27 творби. В изложбена зала „Асен Крайшников“ тя ще остане до 20 октомври.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук