Изложба на плакати подготвя галерия „Петко Чурчулиев“

На 14 февруари ще гостува художникът – приложен график Костадин Отонов

контакти

Пловдивският художник – приложен график Костадин Отонов ще гостува на димитровградската Художествена галерия „Петко Чурчулиев“. Това ще стане на 14 февруари, когато ще бъде представена изложба на плакати от колекцията на автора.

Откриването, след седмица, ще е от 18.00 часа в Зала №1 на галерията, на бул. „Димитър Благоев“ № 7. Изложбата ще продължи до 6 март 2023 г.

Костадин Отонов е познат на димитровградската публика още с участието си в провежданите тук биеналета на българския театрален плакат през 80-те години на миналия век. От този период в архива на галерията се съхраняват над 50 негови плаката. Идеята за изложбата е от една страна да отбележим предстоящият му 75-годишен юбилей, а от друга, да представим неговото творческо развитие през годините след биеналето на Театралния плакат в Димитровград. Колекцията, която ще представим, се състои от подбрани от автора плакати, участвали в Международното триенале на сценичния плакат в София. Тези плакати впоследствие ще останат в архива на нашата галерия като дарение от автора. Един акт, който идва като потвърждение на нашата политика да развиваме и обогатяваме уникалната си колекция със сценични плакати, споделят от галерията.

Костадин Отонов е роден на 17 февруари 1948 г. в пловдивското село Катуница. Завършва Художествената гимназия в София през 1968 г. и Художествена академия в София, специалност „Плакат“ при проф. Ал. Поплилов и ас. Иван Газдов през 1977 г.

Участва във всички окръжни изложби в Пловдив, както и в множество изложби на приложната графика, във всички биеналета  на българския театрален плакат в Димитровград, в международни изложби на плаката в Унгария, Финландия, Полша, Чехия и др.

Занимава се и с пространствено оформление. Проектира следните палати на Международния пловдивски панаир: „Битова електроника“ 1978, 1979; „Гори и горска промишленост – Мебели“ – 1980, 1981, 1982; „Технострой“ – 1987, 1988 г.; „Машиностроене“ – 1989; „Централен Кооперативен съюз“ – 1990 г.; „Банксервиз“ – 1991 г.; “Верила“-София – 1992 1993.“Европа открива Черно море“,Европарламент -Брюксел 2008. Оформител е на музейните експозиции- гр. Раковски, гр. Първомай, Църковно-исторически музей – Рилски манастир 2007, Монетна сбирка – Русе 2012 , Дановото  училище – Перущица 2015, Чалъковата къща – Пловдив 2016 и др.

Носител на награда за български плакат на Петото биенале на българския театрален плакат – Димитровград 1988, награда на Дружеството на пловдивските художници за най-добро представяне на приложна изложба 1996, награда на „Реклама Експо” София 1999 – за графичен стил и тотал дизайн и др.

Костадин Отонов също така е куратор на многобройни експозиции, сред които и експозицията с картини от фонда в зала 2 на галерията в Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук