Изложба и премиера на книга препълниха Градска библиотека „Пеньо Пенев“

Изложбата „Тильо Тилев и приятели“ и премиера на книгата му „Човешки импресии“ препълни снощи зала „Снежана Янева“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“, която организира проявата съвместно с читалище „Култура 2002“.

Събитието, под надслов „Духът плътта да побеждава“, откри директорът на библиотеката Валентина Терзиева. То бе посветено на 80-годишнината от рождението на Тильо Тилев. Представяне на изложбата направи творецът Гроздан Грозев, на книгата – поетът Петко Каневски. Изданието се продаваше с благотворителна цел, средствата от които ще отидат за деца в нужда.

Радвам се, че съм във вашите сърца, както и вие в моето… Разказите ми са кратки, набързо се четат, но в тях има послания, които да накарат читателя да се замисля и да прави изводи, сподели Тильо Тилев. Втората ми книга „Квантофи афоризми“ е почти готова. Това са афоризмите на един несигурен свят, в който живеем. В един несигурен свят трябва нестандартно, ново мислене и интуиция, която показва верния път, допълни авторът.

Книгата „Човешки импресии“ е натрупан и смел опит за сърфиране в литературното пространство. Чрез 68 разказа, групирани в разделите „Моят корен“, „Градът“ и „Рудникът“, авторът ни въвежда в свят изобилен на светлини и невероятни персонажи: в мините, училищата, селата, кръчмите и др. Богато илюстрирана с графики на автора, книгата въвежда читателя в атмосфера на драматизъм и комизъм за миньорския труд, силата на волята и сплотеността. Всеки разказ завършва със сентенции и афоризми, като в повечето са втъкани смисълът и поуката от нетипичната реалност. Авторът вече подготвя за печат „Квантови афоризми“.

Изложбата „Тильо Тилев и приятели“ представя 30 творби, част от които авторски графики и иконопис, както и живопис от приятелите Христо и Иваничка Паневи, Нено Александров, Жеко Димитров и др. Самият Тильо Тилев е участвал през годините в пет градски, три областни, две национални изложби и една в Москва.

Инж. Тильо Тилев е роден на 24 март 1942 г. в село Малко Асеново, община Димитровград. Възпитаник е на димитровградската ПМГ „Иван Вазов“. През 1967 г. завършва специалността „Физика“ в Пловдивския университет, а през 1977 г. се дипломира като електроинженер във ВМИ – Варна. Има две следдипломни квалификации – по паневритмия в НСА и по френски език в ИЧС. Преподава 20 години по специалностите и три години по здравна програма в помощно училище. Участвал е в научни конференции по физика и паневритмия със собствени изследвания и разработки. По волята на провидението, десет години работи като миньор.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук