Излетя първият турски космонавт: „Бъдещето е в небесата“

контакти

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ излетя тази нощ заедно с екипажа на мисията AX-3 (Axion Mission 3) към Международната космическа станция (МКС) от базата „Кенеди“ в щата Флорида, САЩ.  Ракетата с Гезеравджъ бе изстреляна в 00:49 ч. турско време (23:49 ч. българско), предава БТА.

Гезеравджъ трябваше да излети вчера, но полетът бе отложен заради силен вятър. Полетът му бе отменен за втори път. Планираше се той излети за МКС на 9 януари.

Час и половина след поемането на космическото пътуване бе осъществен и първият контакт с космонавтите. Малко след като ракетата Фалкон 9 (Falcon 9) се отдели успешно от капсулата Драгон (Dragon), Space X излъчи на живо от своята страница в Интернет първите думи и впечатления на екипажа.

„Мечтая за това от дълго време, чувството е неописуемо. Бих искал да отбележа този исторически момент, в който първият турчин полита в космоса с думите на бащата на нашата нация Мустафа Кемал Ататюрк, а те са: „Бъдещето е в небесата“, е казал турският космонавт Алпер Гезеравджъ.

Гезеравджъ, който получи званието „първият турски космонавт“, ще проведе различни научни изследвания в космоса в продължение на 14 дни. Той ще изследва билка от езерото Туз (Соленото езеро) в Централна Турция в космическа среда, както и различни твърди и течни смеси в среда с нулева гравитация. Очаква се Гезеравджъ да проведе 13 експеримента в рамките на научни проекти, в области като микрогравитацията и човешкото здраве в космическа среда.

През 2021 г. президентът на Турция обяви стартирането на национална космическа програма, включваща обучение на космонавти и изпращане на собствена ракета до Луната. Стойността на космическата програма възлиза на 6 млрд. долара.

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ е бил пилот на изтребител F-16. В продължение на 21 години той е изпълнявал важни мисии в състава на военновъздушните сили на Турция.

„Името ми не е важно“, написа Гезеравджъ в своя публикация в социалната мрежа Екс по повод мисията и добави: „Това, което е важно за хората, е да помнят, че страната им е достатъчно решителна да направи крачка в бъдещето и да мечтае не за границите на небето, а за дълбините на космоса.“

Гезеравджъ е роден на 2 декември 1979 г. в град Силифке, окръг Мерсин, Южна Турция.

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ (първият вдясно) излетя тази нощ заедно с екипажа на мисията AX-3 към Международната космическа станция/Снимка: Анадолска агенцияПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук