Издръжката на живот нарасна с още 30 лева за няколко месеца, според КНСБ

Животът в София е с 32% по-скъп… 72% от домакинствата в страната живеят с по-малко от необходимите средства

контакти

С около 30 лева се е повишила общата стойност на издръжката на човек, от началото на април до днес, става ясно от данни на КНСБ. Ако тогава за 4-членно са били необходими 2442 лева за нормален живот, днес тази сума вече е 2472 лева месечно. Сметката показва, че от началото на годината животът за един човек е поскъпнал с малко над 60 лева и става средно месечно 618 лева.

Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

Конкретно за София издръжката на живот за четиричленно домакинство е 3259 лева, а за човек от домакинство – 815 лева и надхвърля средните нива на издръжка за страната с 31,8 на сто.

72,5 на сто от домакинствата в България живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живот, като в тази група са и голяма част от възрастните хора. Тези, които получават пенсии под прага на бедността, са около 1, 323 млн. Продължава и тенденцията на силно изразена поляризация на доходите, се казва в изследването, повече за което може да видите тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук