Издаване на пощенска марка за 75 г. Димитровград предлага инициативен комитет

контакти

Предложение до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ за издаване на пощенска марка подготвя Инициативен комитет за отбелязване на 75 годишнината от създаването на Димитровград. В него са кметът на Общината Иво Димов, председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева, съветници, интелектуалци, общественици, дейци на културата, журналисти, общо 23-ма човека.

Идеята е пощенско-филателният символ да остане като паметен знак за един от емблематичните градове в най-новата  историята на България, а предложението на инициаторите е включване на юбилея към тематичния план за издаване на пощенско-филателни материали за 2022 г.

В най – новата история на България Димитровград се откроява с уникалността на своето рождение, последвано от бурно и мащабно за времето си строителство. Едва ли може да се посочи друг подобен акт на съзиданието у нас, олицетворяващ мечтите на цял един народ да надрасне своята икономическа изостаналост и да положи началото на индустриализацията на след военна България, на стопанския и разцвет. Градът е реализиран с ентусиазма на над 50 000 бригадири  – младежи и девойки от  963 населени места от цялата страна през периода 1947 – 1950 год. Оценките за бригадирското движение не са еднозначни, но то не може да се отрече като факт в най-новата история на България, обосновават предложението членовете на Комитета, изтъквайки символния характер на Димитровград, духа му и личностите с които се представя пред света – известният медиавист и византолог акад. Васил Гюзелев, акад. Васил Сгурев, член на европейския комитет по изкуствен интелект (ECCAI), проф. Панчо Русев, доктор на философските науки, Еньо Вълчев, олимпийски шампион по борба, писателят Николай Христозов, удостоен три пъти с наградата на София, доц. д-р Камен Лозев от българското философско общество, Вежди Рашидов, член на международната Академия за пластично изкуство към ЮНЕСКО, видния невролог проф. Иванчев ; художникът Владимир Пенев, доц. Емил Хърсев – финансов експерт по банково дело, Румен Радев президент на Република България.

Димитровград има и богат културен живот. В началото на 50-те години на ХХ век в него  са създадени музеят, духовият оркестър, театърът, градската библиотека,  първите в страната  кинолюбителски клуб, планетариум и астрономическа обсерватория.  Градът е единствен за България съучредител на Световната федерация на побратимените градове /СФПГ/ в Европа.

В днешни времена  трябва да се отърсим от романтичното отношение към нашата история и да се позовем на фактите и реалностите в момента. Сега повече от всякога имаме нужда да възродим по друг начин и с други мотиви, ангажираността и енергията на младите хора , които поставиха акцент върху цяла една епоха, за да бъдем достойни наследници на първостроителите.

Уважаеми г-н Министър, искрено вярваме, че нашата инициатива ще породи във Вас и в Специализирания съвет по маркоиздаване, интерес и основание да бъде издаден един пощенско-филателен символ като памет за един емблематичен град от най-новата  историята на България, пишат в заключение инициаторите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук