ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА В МЕРИЧЛЕРИ Е БЕЗУМИЕ, СПОРЕД ЕКСПЕРТИ

Изграждането на пречиствателна станция за водата в Меричлери е пълно безумие, заяви доц. д-р инж. Галя Бърдарска от Института за икономически изследвания към БАН на пресконференция. Тя бе свикана от кмета на общината Иво Димов, за да се съобщи, че прединвестиционното проучване за това кой вариант да бъде избран е вече оформено. Инж. Ангелина Александрова от „Водоканалпроект“ – Пловдив, изброи няколко възможни варианта за водоснабдяване на Меричлери. Фирмата е свързана с изготвянето на генерален мастер план за ВиК за региона, включително Димитровград.  Първият вариант е свързан с изграждането на два етапа на водопровод от кв. „Черноконево“ през останалите квартали до Меричлери. Вторият визира кладенци до „Черноконево“, разкрити през 1990 г., но неразработени. Водата от тях би могла да се ползва като алтернативен източник в бъдеще време. Третият вариант обхваща кладенци от Великан и Меричлери, водата от които обаче не отговаря на изискванията. На база проучването инж. Александрова посочи, че най-удачни са първите два варианта.

Според експерта от БАН, водата в евентуална пречиствателна трябва да почиства не само арсен, но и много други съставки. Освен инвестицията за построяването, ще бъде нужен и висококвалифициран персонал…Всичко това ще доведе в крайна сметка до приключване на дейност след време, а станцията ще стане скъпоструващ паметник. Не на последно място – цената на водата ще се повиши 3-4 пъти. Доцентът стресна аудиторията с думите си за бактерия лижионел. Тя цитира публикации, според които на конгрес в САЩ конгресмените измрели от бактерията. Такава твар се образувала в топлата вода, каквато имало в Меричлери. Бърдарска заяви, че тя се образувала, когато водата застои по тръбопровода, нямало проблем при течащата.

В Меричлери се случва нещо нередно и промиват мозъците на хората, за да искат пречиствателна станция, допълни кметът Иво Димов. По думите му идеята на проучването била да се установи кой вариант е най-подходящ. Той каза още, че днес с експертите ще бъдат в Меричлери, за да се срещнат с Инициативния комитет. Градоначалникът цитира думи на кмета на Меричлери Ангел Колев, според който членовете на Комитета не искали да участват. Димов показа писмо, изпратено от Колев до Министерството на регионалното развитие, в което той настоява да бъде изградена пречиствателна станция. 

Гостувате ли в Димитровград, изберете хотел СЛАВЯНИ: www.hotelslaviani.com Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук