Известен пловдивски скулптор гостува на галерията в Димитровград

контакти

Известният пловдивски скулптор Цвятко Сиромашки ще гостува на димитровградската Художествена галерия „Петко Чурчулиев” на 12 октомври, съобщават оттам. В четвъртък в зала №1 на галерията от 17.30 часа ще бъде открита изложбата му – скулптура и живопис.

Цвятко Сиромашки е роден на 20 май 1954 г. в Пловдив. Завършва техникум по художествена обработка на камъка. Следва в Художествената академия в Санкт Петербург, Русия. Завършва Националната художествена академия в София. Член е на Съюза на българските художници и на Съюза на немските художници от Северен Хесен, Германия.

Участвал е в симпозиуми за камък, дърво, керамика, сняг и лед в България, Латвия, Германия, Италия, Франция, Япония, Австрия. Самостоятелни изложби има в България, Германия, Гърция, Япония, Австрия.

Носител е на множество награди: награда за скулптура от международно биенале в Габрово, награда за скулптура от конкурса „Човекът и Водата“, Германия, 2-ра награда в гранит от Международния симпозиум в Бодузо, Италия, голямата награда на водка „Финландия” за скулптура от лед, Награда в Сите Дез-Арт, Франция, наградата „Златно перо“ 2014 г за постижения в изкуството и културата и др.

Негови творби са притежание на музеи и галерии в България, Полша, Словакия, Италия, Латвия, Германия, Япония, Русия, както и на частни колекции, сред които и на Негово Светейшество Папа Йоан Павел ІІ.

Ето какво казва авторът за своето изкуство:

Творецът е личност от съвкупност на Божествена енергия, Дух и познания в различни области на живота. Свише спуснат, творческият процес е безмълвно пресътворение на чувства. Авторът е Той, а аз само му асистирам при създаване на духовното пространство на галерията. Надявам се моите почитатели и зрители да се почувстват пречистени и одухотворени за дълги години!“

Изложбата в Художествена галерия „Петко Чурчулиев” ще продължи до 10 ноември тази година.

На снимката: Цвятко Сиромашки показва статуетката, която направи за Националните награди за актьорско майсторство „Любимец 13“ в Димитровград, през 2017 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук