Съдът обяви за недействителен избора на общинските съветници в Хасково

Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок от съобщаването му

контакти

С решение от днес, постановено по адм. дело № 1200/2023 г., състав на Административен съд – Хасково обяви за недействителен избора на общинските съветници в община Хасково, проведен на 29.10.2023 г. и обявен с Решение №253-МИ/30.10.2023 г. на ОИК – Хасково.

За да постанови този резултат, съдът е приел, че оспореният акт не е в съответствие с материалния закон. В тази връзка, въз основа на съдебно-статистическата експертиза по делото, е установил, че са налице разлики между отчетените в голяма част от секционните избирателни комисии действителни и недействителни гласове и установените такива в предадените чували с изборни книжа на тези СИК. Приел е, че неправилното им отчитане се е отразило на общия брой действителни и недействителни гласове в изборния район, което от своя страна е довело до неправилно изчисляване на общинската избирателна квота и неверен изборен резултат, като се е отразило на разпределението на мандатите между партиите и коалициите и на имената на част от обявените за избрани общински съветници.

В съдебния акт се посочва, че неправилното отчитане на изборния резултат, вследствие на погрешна преценка на бюлетините като действителни/недействителни, съставлява нарушение на материалния закон, а не грешка в пресмятането или техническа грешка. Поради това и доколкото в случая неправилното отчитане не се дължи и на неправилно определена общинска избирателна квота или предпочитания (преференции), изборът на общинските съветници в община Хасково следва да се обяви за недействителен, съобщават от Административен съд – Хасково.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му.

Малко по-късно същия ден жалбоподателите дадоха пресконференция, на която определиха решението на Административния съд като тържество на правдата… Те са уверени, че ако се стигне до обжалване на решението, то ще бъде потвърдено от Върховния административен съд.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук