Избирателите в региона с 4011 повече. Колко ще гласуват?

Повече са потенциалните гласоподаватели в област Хасково за изборите на 11 юли, спрямо тези на 4 април, които решават последно за коя партия, коалиция, кандидат… да гласуват. Колко от тях ще го направят обаче и дали, както е по-голям броят на избирателите, така по-голяма ще е и активността, са други въпроси, чиито отговори ще получим вечерта на 11 юли.

Избирателите в региона към 4 април, по окончателни списъци, бяха 230 585. Сега са 234 596. Нараснали са с 4011, информира председателят на Районна избирателна комисия (РИК) – Хасково Добромир Якимов, което според него се дължи на регистрации по настоящ и постоянен адрес.

484 е броят на Секционните избирателни комисии в Хасковски район. В 347 от тях ще има машинен вот, в 137 ще се гласува с хартиени бюлетини. Машините са общо 375, като в 28 секции ще има по две машини. Днес те ще бъдат закарани в съответните секции. Предстои и раздаването на материалите, обясни Якимов.

15 са подвижните секции в цялата област, 5 са в болнични заведения, домове за стари хора и следствен арест. Няма секции в ковид отделения, както и за карантинирани.

Изборният ден започва в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа. Ако има избиратели, които да чакат пред секциите, изборният ден може да продължи, но не повече от час отгоре.

Специално за машините, председателят на РИК обясни, че ако има проблем, се вика техник. От пристигането му започват да текат условни 20 минути, които могат да станат 30 или 40. При положение, че не може да я поправи, се съставя протокол между СИК и техника, въз основа на който РИК сезира Централната избирателна комисия (ЦИК), да разреши хартиения вот в конкретната секция. За този период от време в нея се спира изборният процес… Уверенията са, че ще има достатъчно техници, които ще отговарят са определени СИК по райони. Периодично те би трябвало да минават през тях, за да проверяват как вървят нещата.

Ако се развали машина и има решение да се мине на хартиени бюлетини, след приключване на изборния ден комисията първо брои контролните разписки от машината и ги нанася в съответния протокол, включително преференции и всичко останало, след това брои бюлетините и нанася данните в друг протокол, като и двата резултата се отчитат в РИК. Разписките се броят, ако машината се развали. Ако машината си работи както трябва до края на изборния ден, разпечата си финалния протокол… нищо не броят в секционната комисия, посочи Добромир Якимов.

Председателят на РИК обърна внимание на нещо важно. Всяка машина има две флашки, които са монтирани в специален пломбиран обсег. След като се стигне до финалния протокол, в секционната комисия трябва с ножица да разпломбират, да изкарат двете флашки и да ги поставят в съответния плик. Ако ги забравят, ще трябва да броят контролните разписки в РИК.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук