ИДЕЯ: 8 ЧАСА ТОПЛО ЗА 40 СТОТИНКИ С ПОДРЪЧНИ МАТЕРИАЛИ

контакти

Със зимата се задават и високите сметки за отопление. Те далеч не са проблем само за българина. Англичанинът Дилън Уинтър е изнамерил лесен и евтин начин за загряване на помещение чрез… свещи! Уинтър е пуснал в Youtube видео с инструкции как да си направите система за отопление.

Необходими са само кръгли чаени свещички, 2 глинени саксии (в никакъв случай пластмасови!) с различен размер и метална тавичка. В тавичката слагате четири свещички. След запалване на свещите, по-малката саксия се поставя с дъното нагоре в центъра на тавичката, с разстояние, все пак между двете, за да влиза въздух, и се запушва отворът. Върху нея се слага голямата саксия без да се закрива дупката. Импровизираната печка е готова!

Топлината от свещите нагорещява вътрешната част на малката саксия и чрез въздушна конвекция през отвора на голямата саксия излиза струя горещ въздух. Авторът твърди, че с това се отоплява средно голяма стая буквално за стотинки! Всяка от свещичките гори до 4 часа, а пакет със 100 свещи струва 5 лв. Така отопление за 8 чоса коства едва 40 стотинки.

Дилън Уинтър, който е инженер, журналист и яхтсмен, използва своята „печка“ за офиса и каютата на яхтата си. Според него, излъчваната топлина заедно с тази от компютъра и монитора в стаята е достатъчна за постигане на оптимална температура.

Всъщност нищо ново под слънцето. През XVI век прочутият арабски учен Шайх Бахай построява в Исфахан обществена баня, водата за която се нагрява от една-единствена свещ. Тя е поставена в специално конструирана от него малка камера. Бахай предупредил тази камера да не се разглобява, защото повече няма да проработи. През XIX век обаче английски учени не се стърпяват и решават да научат тайната. Те разглобяват камерата и оттогава никой в света не може да я накара да заработи отново.

Още интересни предложения за евтино топло вижте ТУК.

РЕКЛАМНА КЪЩА 4 – качество и креативност Х 4: rk4.dgportal.eu

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. Опитах идеята на г-н Уинтър но веднага се отказах от по-нататъшната употреба на „алтернативно топло“.Долната саксия почерня от пушека,през отвора на голямата саксия се виеше черно димче и се отказах.Цялата тая чернилка щеше да се разпространи в стаята и както се сещате след това ще трябва да се пребоядисват стените и тавана..Благодаря за идеята но…няма де си възползва..Опитайте и вие.Може вашите свещи да са по-качествени и да не отделят черен пушек.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук