ИГНАЖДЕН Е, ЗАПОЧВАТ КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ

Игнажден празнуваме на 20 декември, когато според народния календар, започват коледните празници. На някои места в България се прави първата коледна вечеря, която е изцяло постна.

За празника е характерен обичаят полазване. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде следващата година. По традиция, когато влезе, той разбърква с пръчица огнището и пожелава здраве и берекет.

На 20 декември се почита паметта на Свети Игнатий Богоносец, роден през първи век и починал през 107 г. Той завършва живота си с мъченическа смърт в Рим. Свети Игнатий е автор на седем послания, писани от него по пътя към неговото мъченичество, шест от които са написани до отделни поместни църкви (Ефеската, Магнезийската, Тралийската, Римската, Филаделфийската и Смирненската), а седмото – до св. Поликарп Смирненски.

На Игнажден именници са хората носещи имена Игнат, Игната и техните производни.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук