ИВО ДИМОВ, КМЕТ НА ОБЩИНАТА: ГРАДЪТ НИ НЕ Е СЪС ЗАТИХВАЩИ ФУНКЦИИ, НАПРОТИВ

Иво Димов интервю
контакти

–        [dropcap] Г[/dropcap]-н Димов, през октомври отбелязахте първата си кметска година. Как я определяте?

–         Бих казал изключително трудна. Трябваше да се справяме с куп предизвикателства, с доста задължения по лихви и главници, приходите намаляха драстично. Зимата беше сурова, последваха обилни валежи и наводнение, беше обявено бедствено положение в областта. Лятото също не беше леко – може би най-горещото и сухо от 10 години насам. Така че равносметката е тежка и трудна изминаваща година.

–         Кое можеше да се развие в по-добра посока?

–         Можехме да увеличим приходите и да направим редица подобрения, свързани с благоустрояването на централна градска част. Това за съжаление не стана и съответно нашата инвестиционна програма беше сведена до минимум. Въпреки това се правиха тротоари, асфалтираше се, започнахме ремонта на околовръстното, опитвахме се да балансираме между приходната и разходната част. Дано да сме успели.

–         Кое беше най-доброто, направено през годината за града и селищата в общината?

–         За съжаление в по малките населени места се извършиха козметични промени и ремонти, но все пак е заявено желание на общината да помага. Що се отнася до града, може би най-същественият проект, който се реализира, е ремонтът на околовръстния път. Фирмата се забави с пусковия срок, останаха довършителни работи, които поради метеорологичните условия няма как да се изпълнят на този етап, така че предстоящото откриване ще бъде след Нова година.

–         През идващата 2013-а какво да очакваме? Има ли идеи за новости?

–         Това, което очакваме всички, е изграждането на новия жп надлез – сериозен, мащабен проект, който до голяма степен ще промени облика на централната градска част. Ангажиментът на общината е да предприеме действия за облагородяване на новата инфраструктура – дръвчетата, цветя, тротоари, паркоместа. Надявам се бул. „Димитър Благоев“ да стане една привлекателна търговско-развлекателна зона.

[pullquote_left]ОБРАЗОВАТЕЛНАТА И СОЦИАЛНА ИНФРАСТРУКТУРА – ПРИОРИТЕТ В НОВАТА БЮДЖЕТНА РАМКА. ЗАПЛАТИТЕ – НА ПЪРВО МЯСТО.[/pullquote_left]

–         Нещо в аванс за предстоящата бюджетна рамка? Приоритети? Очаквания?

–         Следващата година ще бъде много трудна. Бюджетът за 2013 г. вече се формира и това, което мога да кажа е, че общата сума ще бъде по-малка от тази за 2012 г. Приоритет ще бъде образователната и социалната инфраструктура. Заплатите в тези две сфери са на първо место. Приоритет ще бъде и погасяването на лихви и главници по теглените заеми. Тепърва капиталовият списък ще бъде ясен с това, което общината възнамерява да извършва като ремонтни дейности. Оказа се, че надхвърляме рамката на бюджета със 7 млн. лв. и до края на годината трябва да ги свалим от поисканите средства от всички дейности. В противен случай ще се получи огромен дефицит. Тази година ще я завършим с около  700 хил. до 1 млн. лв. неразплатени задължения. За мен е нормално, ако се вместим в рамките на 3 – 3,5% дефицит.

–         След ремонта на околовръстния път предстои изпълнение на много по-мащабен инфраструктурен проект – реконструкция на жп надлеза и изграждане на кръгово кръстовище около Водната кула. Кога ще е стартът?

–         Моят план е в края на март и началото на април да започнат строително-ремонтните дейности, за да може в рамките на три – четири месеца да отпушим движението. Надявам се всички необходими процедури да свършат в срок и да започнем изграждането.

–         Голямото строителство по южния вход на града, какъвто е бул. „Трети март”, сериозно ще затрудни движението. Вярвате ли, че е направено най-доброто за оптимална временна организация?

–         Няма друг вариант, освен по околовръстния път да минава целия трафик. Разглеждахме идеята да се направи временен жп прелез в района на гарата, но това отпадна, тъй като там има преместваеми линии с т. нар. стрелки. Има табели, които по околовръстния път показват посоката на градския център. Ще помислим и за такива, които да оказват местоположението на пазара, за да може гостите от другите градове да се ориентират.

[pullquote_right]СЕРИОЗЕН РЕСУРС ПОЛУЧАВА ОБЩИНАТА С ВКЛЮЧВАНЕТО ПО ПРОГРАМА „РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ“[/pullquote_right]

–         Добра вест, принципно е, дадена предстояща модернизация на инфраструктурата, но още по-добра е вестта за приключването и. Кога да я чакаме?

–         До края на септември 2013 очаквам да „отпушим” движението. Довършителните работи ще продължат през следващите месеци и се надявам през зимния период всичко да е нормално.

Хубавото е, че община Димитровград попада в списъка с 52 общини бенефициенти по оперативна програма „Регионално развитие“ за следващия програмен период 2014 – 2020. Ще има достъп до сериозен ресурс и при добро планиране и стойностни проекти, ще имаме възможност да развиваме три зони – в централна градска част и в самия град. От януари държавата ще ни предостави 200 хил. лв. безвъзмездно за изграждане на интегриран план за градско развитие. На базата му ще  проектираме и осъществяваме дейности от 2014 г. Така че, добрите неща, предполагам ще продължат и в следващите години. Това показва, че Димитровград не е със затихващи функции.

–         Още малко за инфраструктурата, тъй като тя е в пряка връзка  с развитието и на града, и на общинските пазари. Лот – 2 на автомагистрала „Тракия” – Димитровград – Харманли трябва да бъде завършен до септември следващата година, но от доста време по него не се работи. Да не би графикът да е променен?

–         Не е променен. Какви са причините да не се работи на видимите места по пътя Хасково – Димитровград и детелината до село Крепост, не знам, но се работи усилено по Лот 1 – от Чирпан до Димитровград. Пусковият срок, ако не се лъжа, е ноември 2013 г. на Лот 1 и на Лот 2 на автомагистрала „Марица“.

 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук