Бъдещето на Европа и България през призмата на кризите дискутират Иво Димов и колеги в НСОРБ

Кметът на община Димитровград и заместник-председател на УС на Националното сдружение на общините в Република България  участва в провеждащото се днес и утре в столицата ХХXV-о заседание на Общото събрание на НСОРБ.  Приветствие към участниците във форума ще направи и президента Румен Радев.  В дневния ред на събранието ще се обсъждат отчети за дейността на сдружението за 2021г., допълване състава на Управителния съвет, както и програмата за дейността на НСОРБ за 2022 г., информират от Община Димитровград

В рамките на двудневната среща на кметовете на общини е предвиден и дискусионен форум „Бъдещето на Европа и България през призмата на кризите“. В дискусията ще се обсъжда ролята на местните и регионални власти за справяне с предизвикателствата пред следващите поколения след Конференцията за бъдещето на Европа, по която тема ще говори Дубравка Шуица – заместник-председател на Европейската комисия и Еврокомисар за демокрацията и демографията.

Във втория панел за приоритетите между правителството и местната власт ще участва почти целия кабинет, начело с министър-председателя Кирил Петков, заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев,  зам. министър-председателя по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, зам. министър-председателя по регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов,  Калина Константинова, зам. министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова и зам. министър-председател по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

На 8 юни ще се проведе Конгрес на местните и регионални власти Централноевропейска инициатива, с основна тема на обсъждан „Местните и регионални власти от ЦЕИ в пост-кризисна Европа: перспективи за по-устойчиво и стабилно бъдеще“. Приветствия към участниците ще отправят Зоран Йованович, Специален съветник на Генералния секретар на ЦЕИ и Андреас Кифер, Генерален секретар на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа. В работата на конгреса ще се обсъждат  „Предизвикателствата в сферата на екологичния преход и преходът към чиста енергия в региона“. Основен модератор на първата част е Борис Тонхаузер, координатор на екип „Международни партньорства“ в Съвета на европейските общини и региони. Ще бъдат представени и добри практики на местните власти, в частност опитът на Зинделфинген за постигането на устойчиви общества, многостепенното управление, демокрация на участието и екологичен преход. За опита на германския град ще говори неговият кмет  и Председател на Камарата на местните власти в Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа Бернд Вьорингер.

Във втория панел модератор ще бъде Келменд Заязи, изп. директор на НАЛАС. В него ще участват  Зоран Йованович – специален съветник на Генералния секретар на ЦЕИ,  Милан Барович – ръководител на секретариата за градско планиране и устойчиво развитие на Столичния град Подгорица и други, подробно информират от екипа на Иво Димов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук