ИВО ДИМОВ ЗА ПАРТИЯТА, ДЪРЖАВАТА, ОБЩИНАТА. ЛЕСНО ЛИ Е ДА СИ КМЕТ В ОПОЗИЦИЯ?

контакти

[quote]ГОРДОСТ МУ Е ФИНАНСОВАТА СТАБИЛНОСТ НА ОБЩИНАТА, БОЛКА – РАБОТАТА С ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ[/quote]

Иво Димов е от учредителите на ГЕРБ и като сдружение, и като партия в Димитровград. Съпредседател на структурата, шеф на предизборния щаб при първите местни избори в които тя участва. Председател на общинския съвет от 2007-а до 2009 година. Депутат от лятото на 2009-а до есента на 2011 година. Сега кмет на община Димитровград.

 –        Чудя се откъде да започна, г-н Димов, толкова неща се случват напоследък. Но, хайде – огорчи ли ви, облекчи ли ви изборът на Делян Добрев за областен координатор на ГЕРБ, вместо вас?

–        Огорчение – не, по скоро бих казал – облекчение. Аз съм човек, които не се плаши от отговорности и ангажименти и когато бях предпочетен от Изпълнителната комисия, защото тя определя областните координатори, си давах ясна сметка, че ще ми бъде изключително трудно, но нямах причини и право да откажа. Мисля, че за година и половина, през които бях на поста успях да изпълня това, което се искаше от мен. Структурите в региона са стабилни, няма напрежение, постигнахме очакван резултат на парламентарните избори с влизането на трима народни представители от Хасковския избирателен район в парламента. Тежко и трудно беше това време на съчетание на кметските с партийни ангажименти. Едното винаги беше за сметка на другото, затова казвам, че е по-скоро облекчение за мен изборът на Делян Добрев за областен координатор. Той е от основателите на ГЕРБ, консенсусна личност, добре приет от структурите. Има опита и рутината, така че за момента е най-правилният вариант.

[pullquote_left] ДАЛИ СМЯНАТА МИ ИМА ВРЪЗКА С ИВАН ПЕТРОВ? НЕ ЗНАМ. НАДЯВАМ СЕ ДА НЯМА[/pullquote_left]

–        Промяната стана малко след медийна атака на предшественика ви Иван Петров към Цветан Цветанов и кадруването му в ГЕРБ. А вие минавате точно за  човек на Цветанов. Има ли, според вас връзка между едното и другото?

–        Не мога да отговоря категорично на този въпрос. В крайна сметка, това е решение на лидера на партията Бойко Борисов и Изпълнителната комисия. Иначе – да, аз поддържах във времето изключително добри контакти с Цветан Цветанов, защото той беше човекът, движещ структурите по места. Така че – дали има връзка не знам. Надявам се да няма. И не одобрявам поведението на г-н Петров, насочено към втория човек в партията.

 –        Вярвате ли, че Петров може да създаде нов, жизнен политически проект? В една от телевизиите той заяви, че много от кадрите на ГЕРБ в региона биха го последвали.

–        Времето ще покаже. Всеки има право на собствена преценка и собствени решения. Ако той и останалите, които в последно време наблюдаваме по медиите, решат да направят нов десен проект, само времето ще покаже дали има хора, заставащи зад тях. Според мен недоволството е по-скоро от това, че не попаднаха в листите и не станаха народни представители. Ако бяха отново избрани, такава реакция едва ли щеше да има.

–        Единна ли е партията ви г-н Димов? Напоследък от нея излизат разнопосочни сигнали. Възможно ли е да се стигне до разцепление?

–        Много трудно. Не, че е невъзможно. Пак казвам – има доволни и недоволни от съставянето на листите в отминалите избори. Оттам идва и напрежението, но чак разцепление – едва ли… А и Борисов си тежи на мястото като лидер.

–        Защо медиите, в началото на мандата – изключително доброжелателни, квалифицирани дори от опонентите ви като сервилни, в края се обърнаха срещу ГЕРБ? Говоря в национален, не в местен мащаб. Защо и хората,  в немалка част, оттеглиха доверието си от ГЕРБ? Вашето мнение?

–        Всяка една партия у нас при влизането си във властта започва да трупа негативи. По-лесно, явно е, да се работи, докато си в опозиция. Властта амортизира всяка една формация. Защо медиите промениха отношението си, не бих могъл да преценя в цялост. Вероятно някакви фактори са повлияли. За отношението на хората, смятам, че е нормално, на фона на всичко, което става. ГЕРБ допусна грешки, но е от малкото, ако не и единствената партия, която откровено го призна. И това е правилният ход. Но се надявам, също така поуката от допускането на тези грешки да бъде определяща в бъдещето развитие на партията.

–        Така или иначе, нещата стигнаха завършека си след изборите. ГЕРБ, макар с най-много депутати остана в опозиция, БСП и ДПС, с помощта на Атака управляват. Трайно ли ще е това статукво?

–        Позицията на ГЕРБ, според мен беше изключително правилна. Решенията, които се взеха веднага след изборите да не се влиза в коалиция, мисля, че са съвсем основателни. Виждате, че сегашното статукво е изключително несигурно. Показват го и протестите, продължаващи толкова дни. ГЕРБ винаги е казвала, че е нормално да носи отговорността от управлението сама и така трябва да е с всяка партия. Докато в момента тези 3 партии, според мен, вървят по съвсем грешен път. Грешката, която допусна БСП, вземайки мандата, разчитайки на подкрепата на ДПС и, особено – на Атака носи огромен негатив.

[pullquote_right]ПОДКРЕПЯМ ПОЗИЦИЯТА НА ГРАЖДАНИТЕ. ПРОМЕНИ В СИСТЕМАТА ТРЯБВАТ[/pullquote_right]

–        По протестите хората еднакво не искат и сегашните управляващи, и ГЕРБ. Вие, въпреки това, подкрепяте ли ги?   

–        Подкрепям гражданската позиция на хората, защото наистина мисля, че трябва да има промяна в системата. Моето лично мнение е, че е добре да има промени в изборния кодекс. Защо да не говорим, например за едно задължително гласуване, за мажоритарен избор, за мандатност – нещо което не можахме да прокараме в предишното Народно събрание. Така че, според мен промени трябва да има. Какви точно, ще реши парламентът при обсъждане на изборния кодекс. 

 –        Трябва ли да пада правителството под натиска на улицата? Все пак, за партиите, които го съставят са гласували над милион избиратели, а протестират няколко хиляди?

–         Да, но това правителство с първите си решения още сведе доверието на гражданите до критична точка. Няма как едно управление да не се съобразява с гражданската позиция.  Протестите не бива да продължават до безкрайност. Ако те се задържат още известно време, възможно е да станем свидетели на сериозно решение от страна на управляващата коалиция.

–        Как възприемате отсъствието на вашите съпартийци от парламента. Не се ли чувствате излъган като кмет от ГЕРБ, а и като гражданин, гласувал за тях?

–        Да, хората изпращат представителите си в парламента, да работят, да решават проблемите им. Аз обаче не мисля, че изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС по някакъв начин решава кардиналните и важни проблеми на хората. Може би точно решенията с които тръгна управляващото мнозинство бяха решения, които можеха да бъдат отложени във времето. Затова ГЕРБ излезе и не присъства на тези заседания. 

 –        Като казах кмет от ГЕРБ, различно ли е кметуването сега и тогава, когато управлявахте?

–        Не мога да кажа, че съм типичния пример на кмет с еднопартийни интереси. В работата си досега съм се ръководел единствено и само от интересите на жителите на Общината. Това, че съм номиниран и избран от ГЕРБ е факт, но то не води до решения, свързани с тази партия, а с решения които са в полза на димитровградчани. Разбира се, за мен, като човек от ГЕРБ беше много по-лесно да работя с предишното правителство. Знаете, че от Народното събрание, където бях 2 години, имах сериозни контакти и ги използвах за решаване на проблемите на общината. Такива проблеми има още много и аз се надявам управляващите, които и да се те, да не делят кметовете на кметове на една или друга партия, а просто да вземат правилните решения.

[pullquote_left]НЕ СЪМ ТИПИЧНИЯ КМЕТ С ПАРТИЙНИ ИНТЕРЕСИ, ВАЖНИ СА ИНТЕРЕСИТЕ НА ОБЩИНАТА[/pullquote_left]

–        Чуват се обаче и мнения, че администрацията ви работи слабо, доста време имаше само един зам. кмет, малко са инициативите от страна на кмета, не се печелят достатъчно проекти, а спечелени се губят. В такъв дух се изказа наскоро един от дългогодищните политици в Димитровград – д-р Максим Господинов, а отказът, по ваше настояване от голям еко-проект е в подкрепа на последното.

–        Аз уважавам д-р Максим Господинов като дългогодишен политик, но мисля, че с оттеглянето си от общинския съвет той е изгубил реалната преценка за това, което става в общината. В никакъв случай не мога да твърдя, че администрацията не работи или не изпълнява задълженията си. Бях с един заместник-кмет поради факта, че Влади Митрушев влезе в предизборна кампания, а после бе избран и за народен представител. С връщането на Светослав Стойков в общинска администрация, за което му благодаря, нещата влязоха в обичайното си русло. Имаме доста добри идеи, но те са свързани с определен финансов ресурс, с който, за съжаление, не разполагаме. Знаете, че Община Димитровград има задължения за над 10 мил.лв. и през 2012 г. платихме 3.2 мил.лв. лихви и главници по тях. Тази година са малко по-малко, но със заема от 500 хил., който даваме на МБАЛ, сумата отново набъбва. Това са 80% от реалния приход от пазара и сами разбирате, че ако не бяха необходими за покриване на тези кредити, ситуацията с капиталовите разходи щеше да бъде съвсем различна. Въпреки тези трудности, намираме начини и, както виждате, ремонтните дейности не са спрели. Завършихме околовръстния път, строим паркинги, ремонтираме тротоари и улици, паркове и детски площадки, вече работи и басейнът, който е строен през далечната 1952 г. и от тогава не е основно ремонтиран, и в който вложихме над 200 хил. лв. Преди няколко дни беше обявено ново работно време за улеснение на гражданите, работи се и за нов сайт, в който онлайн услугите ще бъдат на достатъчно високо равнище.

Що се отнася до проектите, единствено отхвърлен е този за биоразнообразието, поради много сериозна опасност от финансови корекции – дори до пълния размер на проекта. А и той, всъщност, по никакъв начин не допринася за благосъстоянието и по-качествения живот на гражданите на Димитровград, т. е., те няма да го усетят.

Иначе съм категорично против такива изказвания, защото успехите са многократно повече: Успяхме да финализираме проекта за десен бряг на река Марица на стойност 13 млн. лв. По него разбира се, се работи от 2006 г., но благодарение на усилията на тази администрация, той вече е с подписан договор. Надлеза, когото отложихме за следващата година в първоначалния си вид беше с финансова рамка от 1 млн. лв. и предвиждаше само разрушаване и възстановяване на надлеза. С много разговори и настоявания успяхме – първо – да постигнем размер на инвестициите 5 млн., а впоследствие и колосалните 8 млн. лв. Това се дължи на активната работа и на администрацията, и на кмета и на главния архитект, на усилията ни да се направи нещо качествено за града, актуално поне в следващите 50 години.

Бих искал да спомена и решаването на проблема с водопровода до Меричлери. Там, благодарение на личните ми контакти и настояванията ми, Междуведомствената комисия отпусна над 3 млн. лв. Болницата с фонд „Козлодуй” също е сериозен проект на стойност 1,4 млн. лв. Започнахме пътя до Каснаково по трансгранично сътрудничество за близо 1,9 млн. лв. Смятайте ги, до тук, проекти за над 27 млн. лв. чакат да бъдат финализирани. Без да споменавам по-малките – на стойност 200 – 300 – 500 хил. лв.

Но, според мен по-сериозна работата предстои през 2014 г., когато Димитровград ще попадне в списъка на общините – 67 на брой, по Оперативна програма „Региони в растеж”. Успяхме да договорим близо 500 хил. лв. за Интегриран план за градско развитие, чийто процедури предстоят. На базата на този план ще бъдат обособени три зони за развитие и Димитровград ще получи целево 47 млн. лв. за различни проекти. Така че, не приемам твърдения, че администрацията не работи и не печели проекти. Фактите говорят друго.

–        Имате ли самочувствието на управленец със силен екип от професионалисти. Говоря за администрацията. 

–        Абсолютно! Мога да кажа, че 80% от хората в администрацията са с дългогодишен опит, доказани експерти, далеч от политически интриги и настроения. Едва 20% от работещите преди в общината бяха сменени. Аз съм но принципа, че когато един човек си изпълнява качествено работните ангажименти, трябва да има и възможността да го прави.

[pullquote_right]ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ЧЕСТО СЕ ДЕЙСТВА НАПУК НА КМЕТА [/pullquote_right]

–        По-леко ли работи сега кметът с общинския съвет, отколкото в началото на мандата?

–        Това ми е големият проблем и голямата болка. Болка, защото правя паралел между работата на кмета и общинския съвет в предходния мандат и в този. Не мога да се отърся от чувството, че в много от случаите се действа напук на кмета, за да се спъва работата му и се възпрепятства вземането на решения. Примерите са много и показателни, но като че ли най-красноречив е случаят с конкурса за управител на МБАЛ „Св. Екатерина”. Но това е нещо, което мисля, че не бива аз да коментирам и да се оплаквам. Нека гражданите сами си направят извод и извлекат необходимите поуки.

–        От групата на ГЕРБ в местния парламент сякаш постъпват най-малко докладни. Пасивни са в подкрепата към вас, има разнопосочни гласувания. Защо е така?

–        Разнопосочни гласувания – не бих казал. Може и да има такива случаи, но инцидентни, дължащи се по-скоро на грешка. В групата на ГЕРБ като общински съветници влязоха доста млади хора, без необходимото самочувствие. Може би им трябва време да го натрупат. От друга страна – нормално е когато имаш кмет на общината, основната част от докладните да влиза в ОбС от него. Кметът е човекът, иницииращ най-много предложения, има най-голям поглед върху необходимостта от вземане на съответните решения. Още повече – голяма част от докладните, които внася мнозинството в местния парламент са свързани с текущи разходи. Много е лесно да гласуваш такъв тип предложение, по-големият проблем е в последствие да се намерят средствата за изпълнение на решенията.

–        Чува се, че един от съветниците на ГЕРБ скоро може да бъде изваден от групата. Има ли нещо вярно?

–        Не, няма. Нормално е, както във всяка група, и тук да има хора с лично мнение, които го заявяват. Но, в крайна сметка решенията се вземат след диалог, след разговори, с консенсус от цялата група.

[pullquote_left]С КРЕДИТ МОГАТ ДА СЕ ПРАВЯТ МНОГО НЕЩА, НО И ОБЩИНАТА СЕ ОБРЕМЕНЯВА С ГОДИНИ НАПРЕД[/pullquote_left]

–        Кое най-вече ви удовлетворява за близо 2 години кметуване?

–        Не съм се замислял,  2 години са кратък период. Колеги с опит са ми казвали, че повечето идеи, които един кмет има се реализират през втория мандат. Но, все пак, удовлетворява ме това, че общината стои финансово стабилна и беше наредена от финансовия министър в Топ-5 на стабилните общини, наред с Бургас, Стара Загора, Благоевград – все големи градове.

Гордост за мен, бих казал е, че не допускам възможност да изпаднем в колапс и да не можем да обслужване най-наложащите плащания – заплати, социални осигуровки, средства в сферата на образованието, здравеопазването… Т.е., ние много точно преценяваме необходимостта от разходи, без да се впускаме в популистки изпълнения, защото много е лесно да вложиш няколко милиона, теглейки кредит, примерно – да направиш много неща, но в крайна сметка да обремениш общината с години напред.

–        А кое най-малко ви удовлетворява?

–        Работата с общинския съвет. Както казах, това е болната ми тема. Ако има единомислие и комуникация между изпълнителна и законодателна власт, нещата биха се случвали много по-лесно и без напрежението, което присъства в момента. Не знам защо се получава така. Може би и в мен е причината, макар че по всякакъв начин се стремя да избягвам конфронтационно поведение. Все пак оставам оптимист и все си мисля, че разумът ще надделее. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук