Иво Димов в Маратона на четенето: Всяка приказка носи послания

контакти

Кметът на община Димитровград Иво Димов подкрепи за поредна година инициативите, свързани с популяризиране на четенето сред децата и подрастващите. В читалнята на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ кметът на общината чете български народни приказки на децата от детска градина „Райна Княгиня“.

Всяка приказка носи послания, обясни градоначалникът на малчуганите. Такива са, че доброто винаги побеждава злото, че е хубаво да се помага, че трябва да сме ученолюбиви, родолюбиви, трудолюбиви…, подчерта той.

Кметът на Димитровград сподели още, че в развиващия се технологичен свят все по-малко деца и младежи се докосват до книгите, които възпитават и разкриват различни светове. На децата Димов избра да прочете приказките „Работният кос“ и „Болен здрав носи“. Мнозина от тях бяха облечени като приказни герои и накрая на четенето отправиха поздрав с песен.

От 2 до 23 април 2024 г. библиотеките в България провеждат за 19-и пореден път Маратон на четенето. Националната инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация и цели насърчаване на четенето сред деца и възрастни. Ежегодно кампанията се провежда през месец април в цялата страна. В рамките на Маратона библиотеките провеждат различни прояви по свои програми – четене на книги и любими приказки пред деца от детски градини, срещи с писатели, премиери на книги, творчески работилници, драматизации, конкурси, състезания, литературни изложби и викторини, образователни игри, карнавали на приказни герои, читални на открито и др. Традиция е в рамките на кампанията да се включват и видни български личности – представители на местната власт, писатели, дейци на културата, творци, общественици и др., като по този начин те популяризират и насърчават към четенето и книгите.

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград се включва активно и ежегодно в инициативата „Маратон на четенето“ от самото ѝ начало. За всяко издание библиотеката организира и провежда различни интересни, забавни и образователни прояви, свързани с четенето и книгите, по специална програма, насочена най-вече към децата и подрастващите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук