ИВАН ПЕТРОВ ЗА ВЛАСТТА И ХОРАТА В НЕЯ. ЗАЩО ИВО ДИМОВ И СТЕФАН ДИМИТРОВ ОТ ПРИЯТЕЛИ СТАВАТ СЪПЕРНИЦИ?

контакти

[quote]БОРИСОВ НЕ ПОЗНАВА ПРОБЛЕМИТЕ И ХОРАТА В ГЕРБ. ЦВЕТАНОВ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА, ТВЪРДИ БИВШИЯТ ДЕПУТАТ[/quote]

–       Г-н Петров, какво става с новата партия, която градите. Докъде стигнахте?

–       Не сме казали, че ще има нова партия сега, но обмисляме вариант да съберем всички онези, които са огорчени от ставащото в ГЕРБ. И най вече хората, които не искат да приемат Цветанов да им е политически водач при положение, че същият има повдигнати вече обвинения. Наред с него виждате и проблема, който се появи с г-жа Фидосова /Искра Фидосова напусна постовете в ГЕРБ. Разговорът е преди това да стане – б. а/. Онова, което е коментирано от нас преди време, до голяма степен намира отражение в случващото се днес – с тефтерчето и т. н. /На председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси – Филип Златанов, б. а./. Обмисляме създаването на политическа формация. Ако времето не ни стигне да го направим, предполагам, ще търсим десен проект, най-близо до онова, което искаме да направим.

–       Колко хора тръгват след вас от ГЕРБ?

–       Колко са тръгнали – като време, не е достатъчно дълго, за да можем да кажем като бройка в по-голям мащаб. За региона в рамките на седмица  говорим за над 100 човека. Предстои следващите няколко дни отделно още около 40-50 човека да заявят желание да напуснат.

–       Ще има ли още след тях?

–       Да. Даже ме учудва, че започват да говорят за напускане на общински съветници, заместник-кметове… Не искам да издавам, защото скоро сигурно ще се случат някакви събития, тъй като ми се обадиха хора. Ще ви кажа допълнително. Дотук е само един общински съветник, но ще станат няколко. Поне такива са заявките.

–       Има ли знакови фигури от съответните градове сред последователите ви?

[pullquote_left]ИМАМЕ СВОИ ХОРА НА ВЪЗЛОВИ МЕСТА, НО НЯМА ДА ГИ ОСВЕТЯ[/pullquote_left]

–       Като знакови фигури са тези, които са били в основата на създаването на ГЕРБ. От това по-знаково – здраве. Напускат преди всичко хора от началния период след 2006 – 2007 г., които са били основата на политическата формация. Други също имат намерение да напуснат, но по един или по друг начин, все още са в ГЕРБ. Ние правим известна тактика. Умишлено на възлови места оставяме някои хора. Не искаме да ги осветяваме, за да не им създаваме неудобства, но по принцип има такива хора. Във времето, предполагам сами ще се индивидуализират. Но е хубаво на този етап да си останат на заеманите постове, защото излизайки, няма да променят кой знае колко нещата. По важно е, че ще са с нас.

–       Кога очаквате да има нови избори?

–       По моя преценка, виждайки как стоят нещата, струва ми се, че най-логично е някъде напролет, когато изборите могат да станат две в едно – евроизбори и парламентарни. До зимата не ми се струва удачно. Давайки 30-40 млн., ако са тази година, ще трябва напролет пак да даваме същите пари.

–       Има ли вариант при едни бъдещи избори, ако намерите място в парламента, да подкрепите ГЕРБ за съставяне на правителство?

–       На този етап няма никакъв шанс. Oсобено поради факта, че лицата, които ние искаме да бъдат изведени от ГЕРБ, говоря за Цветанов, Фидосова и Паунов, след като Борисов каза, че няма да ги изведе, това е непреодолима пречка.

–       Чувствате ли се обиден на вече бившата си партия или само на Цветанов? Все пак никой от предишните депутати не намери място в листата.

–       Не толкова обиден, обидата е лично качество. Хайде, аз съм имал непреодолими конфликти с Цветанов по много въпроси. С нищо обаче не заслужиха тази участ останалите трима колеги, които бяха народни представители. Тук проработи мисълта – заради Илия намразихме и Свети Илия. Те бяха близо до мен и пострадаха от това, че в крайна сметка в партията се проведе един лов на вещици и хората, които са на Иван Петров, просто трябва да ги няма. Според мен, това е много глупаво, защото последвалите събития показаха, че не този е пътят. Бойко Борисов до известна степен се опита да тушира този момент, но явно нещата бяха набрали доста скорост.

[pullquote_right]МОЖЕЛ ЛИ Е ИВАН ПЕТРОВ ДА БЪДЕ МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ В ГЕРБ[/pullquote_right]

–       Можеше ли Иван Петров да бъде министър на вътрешните работи?

–       Не съм си поставял никога за цел да бъда министър на вътрешните работи. В комисиите, които бях – и вътрешната, и за контрол на ДАНС, съм имал много по-голям поглед,  възможност до голяма степен да следя отбизо нещата, както в МВР, така и в ДАНС. Имал съм периметър на информация. Не първенство в МВР е била същността, водила ме напред. Именно с моята експертиза допринасях толкова, доколкото е необходимо ГЕРБ да има реална представа за службите. Много пъти съм заявявал, че МВР е нереформирано, казал съм го и на Цветанов. Оттам са се създавали неприятности, защото, реално погледнато, тази тежка, тромава система просто не беше реформирана. А сега заради него, за голямо съжаление, МВР ще бъде до известна степен смачкано. Елитната му част ГДБОП ще бъде преместена в ДАНС, което аз не одобрявам. Бил съм шеф и на РЗБОП и знам много добре, че мястото на ГДБОП е в МВР. Смятам да отстоявам тази тенденция, че информацията отдолу нагоре – от полицейския служител, обикновения районен инспектор и всички останали, работещи в тази система, много по-лесно била препредадена към ГДБОП. Сега трябва да минава през служби, което винаги е много по-обременяващо.

–       Основното ви недоволство е срещу Цветан Цветанов и Искра Фидосова. Заради какво?

–       Ние сме го изписали ясно в нашата декларация, в отвореното писмо. Това е едно задкулисие. Виждате и самото тефтерче на този човек ясно показа ръководство на самата комисия за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, че се води от едно лице – И. Ф. Става въпрос за Искра Фидосова. Тя разпореждаше кои фирми да бъдат натискани, кои да се спрат, с кои да се направи компромис. Това задкулисие беше до голяма степен и в другите държавни структури. Примерно, този човек /Златанов/ ние по никакъв начин не успяхме да го разберем какви качества притежава, за да бъде шеф на тази комисия. Той беше спуснат от Фидосова. В началото сме имали надеждата, че слагаме читави хора, можещи да работят в този сектор. Оказа се, че са си търсели, хора, които могат да разчистват сметки, както в личен план, играейки за Фидосова и Цветанов, така и в общ план. Тази непрозрачност, интригантстване, задкулисие създаде у нас нетърпимост. Някой казват – защо сега реагирате. Не е сега. На втората година още го направихме. Оттогава ни почнаха проблемите и с Фидосова, и с Цветанов.

[pullquote_left]НИКОГА НЕ СМЕ СИ ПРАВИЛИ ИЛЮЗИЯТА, ЧЕ ЩЕ БЪДЕМ В СЛЕДВАЩИТЕ ДЕПУТАТСКИ ЛИСТИ[/pullquote_left]

Ние никога не сме си правили илюзията, че ще бъдем сред следващите народни представители. Това не ни е спряло да работим в тази посока, защото много по-лесно би било за мен да преклониш глава и да станеш част от такъв екип. Блюдолизците бяха около Фидосова и Цветанов. Те успяха, макар и с нищожни качества като интелект или професионални. Като отговорни и верни хора останаха в партийните листи, докато ние знаехме много добре, че няма да сме следващия път. Това не ни попречи да си казваме нещата докрай.

–       Вярно ли е, че Цветан Цветанов дърпа конците, а Бойко Борисов е само лице?

–       До голяма степен е така. Той си го призна и пред нас. Няколко срещи правихме с Борисов. Той си го каза, че моторът е Цветанов. В партийните дела Борисов не иска да се меси и да работи. Това е много учудващо, защото когато си лидер на една партия, трябва да си сред хората и да познаваш проблемите, да си вътре в динамиката. Той не познава проблемите, не познава някъде и хората. В същото време е оставил нещата на Цветанов – в тази позиция той си прави каквото си иска. Там вече, когато манталитетът на човека е по-нисък от самите му амбиции, се получава разминаването между желано и факти. Оттам-нататък могат да живеят интригантстването, разчистване на лични сметки вътре в партията и извън нея. Крачката беше направена от нас поради натрупване и невъзможност повече нещата така да вървят.

–       Ще бъде ли Цветан Цветанов първият министър на прехода попаднал в затвора?

–       Не съм съдия, не мога да кажа, но ми се струва, че с тези обвинения, някои от които действително сериозни, има голяма вероятност да извърви пътя от министър до криминално лице. Самият факт, че му искат криминалистическа регистрация е доста подтискащ и объркващ, както за него, така и за всички членове и симпатизанти на партията. Какво значи един министър на вътрешните работи и втори човек в патрията да се нареди заедно със сутеньори, престъпници, крадци и организираната престъпност, срещу която сме се борили.

[pullquote_right]НЕ МОЖЕ ДА СИ ПУБЛИЧНА ФИГУРА И ДА ИМА СЪМНЕНИЕ В МОРАЛНИТЕ ТИ КАЧЕСТВА[/pullquote_right]

–       Да минем и на местно ниво. Имате ли конфликт с бившия областен координатор Иво Димов?

–       Конфликт, ако това може да се каже, че е конфликт, изразил съм несъгласие от очевадния факт, че не може областен координатор да бъде лице с фалшива диплома, което е извършило престъпление. Това е нонсенс, който не може да съществува в политиката. Отгоре на това той е областен координатор и кмет на едни град. Проблемът е бил чисто принципен. Не може да си на избираема длъжност, да си публична личност и да има, най-малкото, съмнения в моралните качества на лицето, което олицетворява партията в региона. Той, ако беше европейски политик, е нормално да си подаде оставката и да си продължи мандата като кмет до следващите избори. Тогава ще прецени дали хората го одобряват или не.

–       Как бяха нещата в по-ранен етап?

–       Преди дипломата мисля, че нещата се бяха успоколи. Няма незаменими хора. Това, че аз съм бил областен координатор и съм бил сменен не е най-голямата драма. Нека да идват млади хора, но да идват хора с качества. Не е толкова конфликт, колкото несъгласие. Не съм съгласен моят водач в партията да е лице, което се занимава с противозаконни неща. Няма как да го приема. Аз 20 години съм бил полицейски служител. Сега мога ли да приема един човек с фалшива диплома, при положение, че част от живота ми и на моите колеги е преминал именно в борбата срещу такива явления!? Трябва по някакъв начин да си плюя на собствените възгледи и виждания, за да може някой си, който имал високо мнение за себе си, да реши с фалшиви дипломи да си повишава егото.

–       В мистерия продължава да тъне отказът от кандидатиране за кметското място на Стефан Димитров. Самият той не дава отговор защо се е отказал, но факт е, че около изборите беше сложен край на доброто му приятелство с Иво Димов. Ще открехнете ли вие завесата? Все пак тогава бяхте областен координатор на ГЕРБ и сте бил в течение на всичко, случващо се в региона.

[pullquote_left]СТЕФАН ДИМИТРОВ ИСКАШЕ ДА Е КМЕТ ОТ ГЕРБ, НО ГО ПОДВЕДОХА[/pullquote_left]

–       Мога да открехна само едната част, защото пълната истина я знае самият Стефан Димитров. Той би следвало да я каже, ако иска. Това, което тогава аз преживях, беше пълна изненада. Имахме уговорката и сме разговаряли със Стефан Димитров като десен кандидат, с почти 70% разпознаваеност в Димитровград, да бъде подкрепен от ГЕРБ като водеща фигура. В това не виждах нищо лошо. За мое учудване най-голямо, явно, че беше подведен от Иво Димов и Тодор Бояджиев. Той прецени, че по-добре би било да подкрепя само Иво Димов, като се отказва от кандидатурата си за кмет на Димитровград. Това беше доста учудващо и стана в условията на едно събиране на изпълнителна комисия. Бяхме доста хора.

–       В какъв смисъл подведен?

–       Някакви обещания ли са му давани. Не съм в механизма на самата уговорка, но имало е такава между тях тримата. Явно, тя не е била спазена от страна на Димов и Бояджиев. След това се получи този разрив, който го виждаме сега – една нетърпимост, която прави впечатление на гражданите. Най-добре те си знаят за какво е била уговорката. Но, както Иво Димов, така и Стефан Димитров, не могат да отрекат моето желание Иво Димов да се откаже от номинацията, която му беше направена в определен момент, в началото още – в полза на Стефан Димитров. Стефан Димитров беше казал – работим заедно, аз ставам кандидат за кмет на ГЕРБ, след няколко дни. Така и щеше да стане. Общинският съвет просто щеше да има мнозинство от тази политическа формация. Сега ГЕРБ какво получи – един измислен кмет. За мен да подмениш волята на гражданите като ги излъжеш, е еднакво укоримо с всички останали деяния, който граничат с нарушението на закона. Не можеш да се представяш за такъв, какъвто не си.

–       Стефан Димитров значи е имал предложение да бъде кмет от ГЕРБ?

–       След като бяхме в София, той реши да даде подкрепата си на Иво Димов. След няколко дни явно размисли или пък разбра, че нещо са го излъгали. Поиска отново да си стане кмет, издигнат от ГЕРБ. Дойде даже на събирането в Пловдив, бяха и останалите народни представители. Ние му го казахме ясно на Цветанов, че това е най-правилният и разумен изход. Там беше и Катя Чалъкова, която също чу това. Изтъкнахме много аргументи в тази посока, но явно, че триото Тодор Бояджиев, Иво Димов, Цветан Цветанов вече бе заработило в полза на Иво Димов. В последната фаза, когато коментирахме неговата кандидатура, имаше взаимно искане той /Димитров/ да е кандидатът.

[pullquote_right]С НАЛАГАНЕТО НА ДИМОВ, ЦВЕТАНОВ ДО ИЗВЕСТНА СТЕПЕН ВЪЗСТАНОВИ АНГАЖИМЕНТА СИ КЪМ ТОДОР БОЯДЖИЕВ[/pullquote_right]

Аз исках това силно. Народните представители и хората, които бяхме излъчени като контактна група, също искаха той да е кандидатът за кмет на ГЕРБ, а Иво Димов да си остане народен представител. Но не се съгласиха. След това разбрахме защо. Тук имаше 5-6 млн. Ако сте забелязали, детски градини, училища, всички обществени поръчки се вземаха от една фирма – тя е на Тодор Бояджиев. До известна степен Цветанов си възстанови ангажимента към Тодор Бояджиев във връзка с апартаментите.

–       Как мислите, защо след като не е получил подкрепата на ГЕРБ, Димитров не се е кандидатирал като независим, например?

–       Кампанията беше, малко или много, в ход. Може би това го е възпряло и може би вече е имал договорки за номинацията на Катя Панева. Не съм в течение, само мога да гадая.

–       Според вас, по времето на управлението на ГЕРБ България беше ли полицейска държава? Такива обвинения се чуваха много.

–       Полицейска държава дотолкова, доколкото в определени моменти разбираме, че са погазени някои законови разпоредби от гледна точка, примерно на Закона за специалните разузнавателни средства. Ако това, като първо обвинение на Цветанов се докаже, че той е разпореждал устно използване на СРС в условията на неподписване от страна на съдия, създава се настройката, че се е действало много брутално. В такъв случай полицейщината, в грубия смисъл, е била в ход. Да пренебрегнеш демократични и законови норми – струва ми се, това е най-голямото нарушение, което може да си позволи един министър, особено в държава от Европейския съюз. За такива неща се подават оставки още преди да се говори на тази тема. Но както виждате, при нас, гьонсуратлъка върви с пълна сила. Този стои като кмет, още не му пука, онзи стои като зам.-председател на партията и все е едно, че нищо не е станало. И така…

–       Започнахме с бъдещата нова политическа формация, да завършим с нея. Как ще се казва?

–       Малко е рано, защото ако се споменават такива неща, ще бъдат много скоростно експлоатирани. То и без това се говори по наш адрес. Има си калкьори, пишат по интернет и къде ли не. Не, че не сме подготвени за такова нещо, но като му дойде времето, ще кажем. Септември – октомври някъде ще разберете в каква посока ще се развият нещата и името на формацията.

–       Казахте, че ще бъде в десния спектър…

–       Да. Център-дясно.

–       Кои политически субекти смятате за партньори?

–       Всички в десния сектор. Тези, които се опитвахме да унищожим целенасочено и то благодарение на Цветанов, смея да твърдя. Говоря за СДС, ДСБ и останалите. Защо не и Меглена Кунева,  която се определя в център-дясно. С ГЕРБ може някакви разговори да се водят, извън Цветанов, Фидосова, Паунов. Това е имагинерна хипотетична версия, защото Бойко Борисов няма да има желание да се занимава с партийна структура.

–       Изглеждате спокоен човек, какви неща ви изнервят?

–       Изнервя ме повече глупостта, а липсата на лоялност – най-много. Дал си ръка на много, направил си ги хора, а след време забравят. Смятат, че всичко останало е случайно съвпадение в техния жизнен път и неглижират отношение. Нормално е в такива ситуации да останем хора преди всичко, а не да си мислим, че сме много важни. Хора, на които съм помогнал в определен момент, би следвало да имат все пак някаква лоялност. Това ми се струва важно. Заради тази лоялност сме стояли в парламента. Можехме да излезем оттам на втората година и доста го обмисляхме. Но, все пак, сме влезли там от определена политическа формация. Смятахме, че поне Народното събрание трябва да приключи своя мандат, за да можем ясно да изразим позицията си и онова несъгласие, което в годините сме натрупвали. Минаха 4-те години, отидохме след това при Бойко Борисов, разговаряхме няколко пъти. Смятам, че така трябва да се постъпва в политиката. Колкото и хората да смятат, че не е морална, трябва да има морал. Разбрали сме неговото мнение, пожелали сме си взаимно на добър път. Времето ще покаже кой е бил по-прав.

ЗА НЕГО

 Иван Петров е роден през 1956 г. в село Бояджик, област Ямбол. Завършва гимназия „Иван Вазов”, после Ветеринарния институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. През 1981 г. е главен ветеринарен лекар в стопанството на Радиево. Впоследствие започва работа в системата на МВР. И минава през всички нива до директор на РДВР – Хасково. През 1994 г. завършва икономика в Университета за национално и световно стопанство. През 2005-а завършва и право в Югозападния университет. Народен представител в 41-то Народно събрание. От 2006 г. е сред организаторите на ГЕРБ. Областен координатор на партията от 2006 до 2011 година.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук