ИВАН КОЛЕВ, ДОЛНО БЕЛЕВО: ХОРАТА СА ПРЕДИ ВСИЧКО!

[quote]С ТРУД, ПОСТОЯНСТВО И СЪДЕЙСТВИЕ, МНОГО МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ[/quote]

 • Г-н Колев, Вие сте един от обществениците в село Долно Белево. Много хора разчитат на Вашата помощ в ежедневието си. Освен това сте и дарител за редица каузи. Какви са условията за живот в населеното място?
 • Долно Белево е красиво и спокойно село. Но… Има много проблеми. Най-сериозният към момента е състоянието на коритото на реката. Трябва да бъде почистено незабавно. Миналата зима имаше опасност реката да залее къщите заради критично повишеното ниво на водата. Сам посред нощ съм уведомявал хората да напуснат домовете си, за да не пострадат, ако стане наводнение.
 • Казахте, че в населеното място има много проблеми. Какви са останалите?
 • Липсата на хигиена е сред тях. Тревите и храстите не се почистват. Да оставим настрана това, че обраслите с растителност улици и тротоари не създават приятна гледка, но те се превръщат в чудесно местообитание на змии. Лошата инфраструктура също е проблем. Много от улиците не са асфалтирани, не са канализирани, да не говорим, че има огромни дупки, през които възрастните хора не могат да преминат. Киносалонът на читалището е пред срутване. Нуждае се от спешен ремонт. Да не говорим, че обществената чешма не работи. Затлачена е. Миналата година аз я отпушвах. Защо имаме кмет, като няма действия от негова страна?! Сами се справяме с всичко. В момента кметът на селото изпълнява административни, а не управленчески функции.
 • Споменавайки читалището, няма как да не отбележим, че Долно Белево е малко село, отдалечено от града, но читалището е едно от най-активните в общината. Какви са проблемите в сферата на културата?
 • Да. Именно дейността на читалището поддържа културния живот в селото. Председателят Илийчо Илиев е един прекрасен човек, който е изцяло отдаден на институцията. Всички прояви в Долно Белево са организирани безупречно и са подарък за всички жители там. Дори му дадохме прозвището „Министър на културата” заради неговата активна работа в обществена полза. Той е от малкото хора, които се опитват да направят нещо за населеното място, но не получава необходимата подкрепа. Твърдо съм убеден, че, за да се развива едно селище, са необходими средства и за култура. Сградата на читалището е в лошо състояние. Това не се взима под внимание нито от кметския наместник, нито от общинска администрация. В Долно Белево няма много места, където възрастните да се събират и да осъществяват социални контакти. Такова е само читалището. Именно заради това е необходимо да се осигурят средства за ремонта му. Всички сме наясно, че без подкрепата на общината и необходимите средства, нещата няма да се случат.
 • Говорите основно за хората… 

[pullquote_right]ЖИВЕЯ В ДОЛНО БЕЛЕВО ОТКАКТО СЪМ СЕ РОДИЛ И НЕ МИСЛЯ ДА ГО НАПУСКАМ[/pullquote_right]

 • Да. Защото те са основната ми грижа. Хората са преди всичко останало. Живeя в Долно Белево откакто съм се родил и не мисля да го напускам. Познавам всички. Зная как живея и това ми тежи. Те нямат дори парково пространство, на което могат да седнат и да обменят няколко думи. Трудно се предвижват по калните и обрасли с треви улици, на които дори тротоари липсват. Близките на някои от тях са извън страната. Винаги звънят на мен, когато имат нужда от нещо – за посещение в болница, за закупуването на лекарства от града и др. Мога да кажа, че дори живота съм им спасявал. Няколко пъти се случва възрастен човек да се почувства зле. Обаждат ми се. И реагирам веднага, защото няма кой друг да го направи. Радвам се, че мога да помогна. Но искам в селото да има по-често лекарско присъствие. Нуждата от медицинско лице, което да извършва прегледи на хората редовно – да им измери кръвното, да им направи кардиограма и пр., е голяма. Смятам, че заради възрастта си са рискова група и състоянието им трябва да се наблюдава. А сега лекарското присъствие е ограничено до два дни седмично.
 • Каква е Вашата цел, като човек, който милее за Долно Белево?
 • Моята цел е Долно Белево да се превърне в място, в което хората да имат елементарни удобства, да се движат спокойно по улиците и да живеят по-добре.
 • Тези неща не се постигат изведнъж. Нужни са много усилия и средства. Вие как ще ги осигурите?

[pullquote_left]МЕН ОТ РАБОТА НЕ МЕ Е СТРАХ[/pullquote_left]

 • Именно затова избрах да се кандидатирам за кмет от листата на коалиция „Да за Димитровград”, която издига кандидатурата за кмет на общината на Стефан Димитров. Той е човек, който е доказал качествата си на лидер. Доказал е, че работи не само за града, но и за малките населени места. Смятам, че ако избирателите ни гласуват доверие, ситуацията в селата ще се подобри. А мен от работа не ме е страх. Ще работя колкото е необходимо за подобряване облика и условията на живот в Долно Белево.
 • Как един общественик, стоял настрана от политическия живот, се превръща в кандидат за кмет?
 • Омръзна ми да виждам как с всеки изминал ден селото запада. Омръзна ми да виждам и хората, които цял живот съм познавал, да страдат от неуредиците. Омръзна ми от бездействие! Искам промяна. Искам нещо хубаво да се случи и в Долно Белево. Не съм сигурен, че ще успея да реша всички проблеми на населеното място – това не е реално. Но мога да започна и да стигна до някъде. Със сигурност обаче, ще бъда от полза за жителите на Долно Белево.
 • Много сте категоричен в твърденията си. Откъде идва тази Ваша увереност?
 • Категоричен съм, да. И аз съм от тези, които живеят в Долно Белево. И аз страдам от това, което се случва. Зная, че мога да постигна много от нещата, за които говорихме до момента, с труд, постоянство и съдействие от общината.

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук