Иван Караджов превръща в песен стихотворението на Вазов „Тих бял Дунав се вълнува“

контакти

Малцина в България знаят кой е авторът на музиката  на безсмъртния химн “Тих бял Дунав се вълнува”. Дори в Благоевград името Иван Караджов е почти неизвестно. А то е на е автора на музиката на песента по текст на Иван Вазов, с който поколения българи – от Вардар и Егея – до Дунав и Черно море са закърмени.

Иван Караджов

Иван Христов Караджов е роден на 8 декември 1875 година в горноджумайското /благоевградско/ село Лешко. Със стипендия на Българската екзархия е изпратен да учи в българското класно училище в Цариград. После завършва Солунската българска гимназия, където се присъединява към ВМРО. Става учител в Горна Джумая, по нотно пеене, а после даскалува в Скопското българско педагогическо училище (1895 – 1898 г.). Образованието си завършва през 1902 година в Императорската певческа школа в Санкт Петербург, където 2 години по-рано, заедно с Кръсте Мисирков и други студенти създават българска студентска група.

След завръщането си от Русия Иван Караджов е назначен за учител по пеене в Солунската българска мъжка гимназия “Св. Св. Кирил и Методий”, която понастоящем е в Благоевград. По време на Илинденско-Преображенското въстание турската власт го праща в затвора. След освобождаването му в 1904 година в периода 1905 -1907 г. учителства в Серското българско педагогическо училище и същевременно е окръжен ръководител на ВМРО. Заподозрян от властите, бяга в България. Става учител в Пазарджик, после и в  Дупница. След Младотурската революция в 1908 г. отново е учител в Солун. Караджов е сред учредителите на Съюза на българските конституционни клубове. В 1909 г. именно в Солун, градът на братята Кирил и Методий той композира музиката на песента. „Тих бял Дунав се вълнува“, заради което е преследван от властите, наказан и преместен да преподава в Солунската българска девическа гимназия.

Иван Караджов

За първи път песента “Тих бял Дунав се вълнува”, се пее от учениците в двете български гимназии в Солун. През октомври 1910 г. по време на обезоръжителната акция е тормозен отново от властите. През Балканската война Иван Караджов е доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия. Преследван е от правителството на Александър Стамболийски, което прави опит да го убие, заедно с Михаил Монев и Иван Попевтимов. Иван Караджов умира на  24 май 1934г. в Горна Джумая, където е пограбан в старите гробища.

Тези интересни исторически факти от поредица „От българската история“ са предоставени на вниманието ви от самодейците и членове на Народно читалище „Иван Вазов 1908“ село Здравец и Клуб “ Родолюбие и Краезнание“, под ръководството на Дилян Диянов Хараламбиев,член на читалището.

На водещата снимка: Партизанският отряд на Иван Караджов в Хума през Първата световна война, май 1916 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук