ЗОГРАФИСВАТ БЛАГОЕВ И БОТЕВ НА ФАСАДИ В ДИМИТРОВГРАД

[quote]ПТИЦИ КРАСЯТ САНИРАН БЛОК В КВАРТАЛ „ПРОСТОР”[/quote]

Зографисват с ликовете на Димитър Благоев и Христо Ботев две фасади на блокове в Димитровград, които се санират. Птици, пък ще красят обновена панелка в кв. „Простор”. Към тях ще бъдат допълнени съответните надписи и номера…

blagoevivazovЛикът на Благоев е изрисуван на един от калканите на сградата на едноименния димитровградски булевард. Той е с номер 19 и се намира в близост до кръстовището с ул. „Иван Вазов”.

Идеята е на арх. Лидия Лозева, която е прикрепена към фирмите изпълнители на блокове по програмата за енергийна ефективност. Проектите също са нейни.

Изпълнението е дело на художника Йордан Йорданов. Помага му творецът Гроздан Грозев, който е натрупал опит през годините в подобни начинания.

Амбицията е подобни рисунки да има и на други ключови места в града, свързани с имената на улиците. Засега, проектите са три. Освен на бул. „Димитър Благоев”, така ще бъде и на бул. „Христо Ботев”. В „Простор” предвиждаме зографисване на летящи птици, по линията на хоризонта, обясни Грозев, който е и председател на постоянната комисия по култура в Общинския съвет.auto-banner

Размерът на лика на Благоев е около 4 метра. Така ще бъде и с този на Ботев. За останалите ще се мисли, според тематиката. Проектите се правят първоначално на хартия, след което се изпипват детайлите.

Разходите се поемат от съответната санираща фирма. Амбицията е рисунките, на ключови места в Димитровград, да се увеличават с времето. Обсъжда се реализацията и на много по-мащабни картини, на цели калкани на сгради, но ще трябват средства.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук