Знаете ли, че 108 щика от Балканската война ограждат църквата в Конуш?

Преди години вандали крадат 25 от оригиналните оръжия. Жител на Орлово помага за отливане на нови

Уникална е оградата на църквата „Св. Иван Рилски“ в хасковското село Конуш. Част от нея е направена от щикове на войници, участвали в реални сражения през Балканската война. Това споделят от екипа на областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, който стартира рубриката „Любопитно от областта“.

Всяка сряда ще бъдат споделяни интересни и малко познати факти от различни населени места в региона. В извънредната ситуация, в която се намираме, е изключително важно да запазим духа си и да бъдем позитивни, споделя д-р Здравкова.

Историята на оградата разказва 87-годишният Марчо Запрянов от Конуш. Тя е изградена през 1941 г. от тогавашния кмет на селото Йордан Цонев. През тази година е направено първото водоснабдяване на селото от чешмата, която се намира в двора на църквата. Точно до нея е поставена плоча с имената на 54 войници, загинали в Първата световна война. За да огради паметника, кметът на селото решава да поиска щикове от музея в София. От там му предоставят 108 щика на участници в реални бойни сражения през Балканската война. С тях е направена уникалната ограда, която можем да видим и днес.

Преди няколко години вандали откраднали 25 от оригиналните оръжия. Благодарение на жител от съседното село Орлово, на тяхно място са поставени точни копия на оригиналните щикове, отлети и предоставени от него.

Подобна ограда, за която са използвани истински оръжия участвали в битки, е тази на Военна академия „Г. С. Раковски“ в София. Иначе, село Конуш е едно от населените места от региона на Хасково, с най-много паметници на главата от населението, свързани с различни периоди от нашата история.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук