Зловреден софтуер се крие зад фалшиви профили в социалната мрежа

Това е една много масово развита схема, предупреждава Вени Марковски

Да се хванеш на въдицата на фалшив профил в социалната мрежа и да се озовеш в капана на потенциален зловреден софтуер. За това предупреждава, в интервю пред БНР, Вени Марковски, един от основателите на „Интернет общество“.

И се оказа, че това е една много масово развита схема, в която акаунти събират приятелства и пускат препратки към сайтове, които са с порнографско съдържание и които е твърде възможно да заразяват компютрите на посетителите със злонамерен софтуер, казва Марковски. Този софтуер може да работи в режим на изчакване, докато например човек не влезе в банковата си сметка, пояснява той.

Може компютърът да бъде подложен на криптиране, на зашифроване по такъв начин, че ако не плати откуп, да не може да си използва повече информацията. Опасностите са много.

Има много българи, които явно се хващат на подобна въдица, алармира Марковски, който предупреждава да не се клика върху уеб адреси, които се получават в статуси или в коментари под статуси във Фейсбук. Особено уеб адреси, които са препратки към уеб сайтове.

Докладването на такива профили, коментари и статуси е необходимо, защото това е част от схемата за зарибяване на потребителите, изтъква Вени Марковски.

Не бива да се приема покана за подобно приятелство и не само тя трябва да бъде изтрита, а и акаунтът на човека, който я е изпратил, трябва да бъде вкаран в списъка със спам, съветва специалистът.

Личи си по това по какъв начин са написани статусите. В тях има очевидни граматически и други грешки в използване на българския език, те са правени с автоматичен преводач.

Фалшивите профили във Фейсбук в повечето случаи не публикуват статуси и коментари по същество, а това, което им е зададено като програма, подчертава Марковски, интервюто с който може да чуете тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук