Златото – по-скъпо от всякога

Златото е по-скъпо от всякога – преди всичко заради икономическите последици от коронакризата. В нощта срещу понеделник цената за тройунция (31,1 грама) се повиши до 1944,71 долара, значително надвишавайки предишния рекорд от около 1921 долара, достигнат през септември 2011 г. В последните часове цената се понижи леко, но все пак, беше около един и половина процента над досегашния рекорд при ниво от 1932 долара, предаде ДПА, цитирана от dnes.bg.

„Цената на златото изглежда много оптимистично както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Съществуват достатъчно катализатори, които могат да я изведат на рекордна траектория до края на годината“, отбеляза старшият пазарен анализатор на брокерската компания OANDA Едуард Мойя.

В резултат на това цената на златото вече е нараснала с малко повече от една четвърт тази година, със силен ръст, в частност, от средата на юни. В началото на кризата на финансовите пазари златото дори загуби стойност, въпреки че благородният метал се счита за „кризисна валута“. В средата на март една тройунция временно струваше по-малко от 1500 долара.

В момента златото е много популярно сред инвеститорите заради няколко тенденции. Една от основните причини е пандемията на коронавируса с нейните драстични икономически последици. Те включват високото ниво на несигурност за продължението на кризата, рязкото покачване на държавния и корпоративния дълг и постоянно ниските лихви по целия свят. Златото се използва традиционно за защита от кризи и инфлация.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук