„Златна Тракия” и Народният оркестър на Хасково представиха България на Голямото хоро в Брюксел

Манекен Пис облечен в родна носия

Ансамбъл „Златна Тракия” и Народният оркестър на Хасково представиха България на Голямото хоро в Брюксел. То се разлюля в 14 часа местно време днес и събра множество на емблематичния централен площад Grand Place. Хороводци бяха танцьорите от „Златна Тракия” и българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова – Майдел, която продължава традицията, започната от Кристалина Георгиева за Голямо хоро на популярния Balkan Trafik Festival. Той се провежда в Брюксел от 11 години, последните 5 от които – с български хора.

Много българи, жители и гости на белгийската столица се хванаха ръка за ръка, под звуците на музиката на Народния оркестър към Община Хасково, възстановен само преди няколко седмици.

Преди старта на Голямото хоро г-жа Майдел благодари на присъстващите за духа, който пета поредна година се пренася на Grand Place в Брюксел, за енергията, слънцето, любовта към българските традиции и култура, представени  в сърцето на Европа.

Днес един от знаковите на Брюксел – Манекен Пис, ще бъде облечен в българска носия, съобщи евродепутатът. Към каузата да се покаже културното богатство на страната ни пред жителите и гостите на космополитния  Брюксел бе привлечен и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, който официално стана патрон на Българското хоро.

Снимки от dariknews.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук